Take Aanstoot, grundare och största delägare i De Klomp, berättar att restaurangen klarade pandemin i våras förvånansvärt bra.
– Men den sista tiden har vi tappat runt 85 procent av omsättningen. Vi har övervägt konkurs, men nu har vi hittat en lösning som vi tycker är bättre för alla inblandade, säger Take.
Alla elva anställda är varslade, de flesta från februari.
– Det känns tungt. Men det är det mest ansvarsfulla vi kan göra i det här läget, säger Take.
När personalen slutar tänker delägarna – De Klomp har 37 sådana – hålla krogen öppen genom att arbeta gratis. Men det blir bara ett par kvällar i månaden.
– På så sätt räknar vi med att kunna dra in pengar till de fasta kostnaderna och överleva tills pandemin är över. Delägarna har tagit emot den här idén med stor entusiasm, säger Take.
Flera av delägarna har arbetat i baren förut och har utbildning för alkoholservering. Kockkunskap finns också.
– Men vi räknar med att ha en hel del internutbildning första månaden, säger Take.
Fram till runt 10 februari har De Klomp öppet som vanligt och Take hoppas att många gäster dyker upp för att stötta restaurangen.
– Det finns alla möjligheter att sitta på stort coronaavstånd här, säger han.
De Klomp har pågående förhandlingar med leverantörer och fastighetsägare om ekonomin.
– Jag vill gärna framhålla att vi har fått en fantastisk stöttning från Åtvidabergs Sparbank i det här. De har hjälpt oss med både kunskap och på andra sätt, säger Take Aanstoot.