Krogen har redan infört rökförbud

Rökförbudet på uteserveringar i Sverige närmar sig med stormsteg. Den 1 juli är det slutrökt på alla uteserveringar runt om i landet. Bra, säger de flesta. Men vad innebär det rent praktiskt för alla rökare och krögare?

Harrys har redan smygstartat med rökförbudet.

Harrys har redan smygstartat med rökförbudet.

Foto: Joseph Chaouch Båth

Linköping2019-05-16 18:00

– För oss blir det mindre jobb, vi slipper ju byta askkoppar, säger Johnny Ly som driver Yellow Fellow på Stora Torget.

– Jag kan inte förstå att det här förbudet inte kommit tidigare, säger krögaren Johannes Soner.

De flesta restaurangerna i Linköping verkar överens om att rökförbudet är någonting bra, och det är inte många som har invändningar mot den nya lagen. På Harrys i Linköping har man redan smygstartat med rökstoppet och har hittills bara fått glada tillrop från gästerna.

– Förbudet är i grunden bra och välkommet. Men det är lite komplext med ansvaret utanför våra egna ytor, vid entrén till exempel, säger Richard Strauss, platschef på Harrys.

Det nya förbudet innebär att om en restauranggäst vill röka, får den inte göra det på uteserveringen eller i anslutning till entrén. Det exakta avståndet på hur långt ifrån man kan röka bestämmer restaurangerna själva.

– Man har valt att inte sätta ett meteravstånd. Det är restaurangägarnas ansvar att tänka utifrån syftet med förbudet, säger Inger Alf Johansson som är avdelningschef på miljökontoret i kommunen.

Det är tänkt att förbudet ska avnormalisera rökning, och att allmänna platser ska vara mer tillgängliga för personer som inte vill utsättas för tobaksrök. Kommunen kommer inte heller utöva någon aktiv tillsyn över att den nya lagen följs, utan litar istället på privatpersoners sunda förnuft.

– Vi kommer säkert få lite klagomål till en början. Jag tänker att det kommer ta lite tid för folk att vänja sig, men att det är som när man introducerade förbudet mot att röka inomhus på restauranger där man som privatperson också tar ansvar och säger ifrån, säger Inger Alf Johansson.

Om man är röksugen och trotsar förbudet, vad händer då?

– Först och främst är restaurangen skyldig att genom skyltning informera om förbudet, och om det inte följs ska personalen säga till. Om det inte hjälper har väktare eller polis rätt att avvisa personen från platsen, säger Inger Alf Johansson.

På bartäta Ågatan i Linköping kan det bli extra krångligt för rökarna. Men som restaurang har man ingen skyldighet att anvisa till en plats där rökning är tillåten.

– Man vill göra det svårt för rökarna, och helt enkelt göra rökning mindre attraktivt, säger Inger Alf Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!