Krogar förbjuds sälja alkohol

Restaurangerna Bar BQ och Brigaden i Linköping förlorar rätten att servera alkohol. Detta efter att socialnämnden och skatteverket fattat misstankar om omfattande ekonomiska oegentligheter.

Foto: Hans Tillberg (arkivbild)

LINKÖPING2014-10-24 13:40

– För oss är det här en oerhört viktig princip. Vi vill verkligen att det ska löna sig för de krögare som följer reglerna, säger socialnämndens ordförande Niklas Borg (M).

I våras sökte restaurangen och nattklubben Bar BQ tillstånd att utöka sin serveringsyta i samband med en ombyggnation. I samband med det fattade alkoholhandläggaren misstankar om att allt inte stod rätt till. Skatteverket kopplades in och en skatterevisor gick igenom bokföringen.

– Skatterevisorn pekar på väldigt stora differenser i bokföringen, och en väldigt låg trovärdighet i det som redovisas. I underlaget som lämnats finns en mängd fakturor som är utställda som man bedömer som rena bluffakturor, säger Niklas Borg.

Stora belopp

Bar BQ drivs som enskild firma av Marie Karipidis, medan Brigaden drivs som aktiebolag tillsammans med hennes make Eleftherios Karipidis. Alkoholhandläggarnas och Skatteverkets granskning gäller i första hand Bar BQ, men Socialnämnden har att bedöma den personliga lämpligheten enligt alkohollagen och den gäller inte bara den som har tillståndet utan även personer med betydande inflytande över verksamheten. Det har Eleftherios Karipidis och därför får även Brigaden tillståndet indraget.

– Brigaden har en lönsamhetsproblematik där de systematiskt inte har betalat skatter och avgifter, och de är rättsförda hos kronofogden för stora belopp bara sen i våras, säger Niklas Borg.

Makarna Karipidis har erkänt för Socialnämnden att de har lönsamhetsproblem på Brigaden, men hävdat att det finns en handlingsplan. Övriga oegentligheter har de olika förklaringar till, bland annat har deras redovisningskonsult sagt att en datakrasch gjort att de inte kunnat presentera siffror i tid.

– Men den ursprungliga redovisningen är den de redovisat i sina restaurangrapporter till oss och i deklarationerna. Vår bedömning, som styrks av Skatteverket, är att det är omfattande ekonomiska oegentligheter, säger Niklas Borg.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Det vet jag inte, men bara på kostnadskontona så diffar det många hundratusen kronor.

Tveksamma fakturor

Eleftherios Karipidis har dessutom ett tredje bolag, som sysslar med byggjobb och uthyrning av arbetskraft till restaurangbranschen. Det har gjort många jobb till Bar BQ där det också finns stora tveksamheter kring fakturorna, enligt Niklas Borg.

Paret har yrkat på att i första hand slippa få tillståndet indraget och i andra hand inte låta det träda i kraft innan de begärt inhibition hos Förvaltningsrätten. Socialnämnden avslog båda yrkanden. Därmed träder indragningen av tillstånd i kraft inom två veckor. Makarna har tre veckor på sig att överklaga till Förvaltningsrätten, och har då möjlighet att begära inhibition – tillstånd att fortsätta servera alkohol tills ärendet är avslutat.

När Corren ringer Marie Karipidis svarar maken Eleftherios Karipidis på hennes telefon. Han är dock fåordig.

– Jag kan inte säga så mycket, säger han.

Ska ni överklaga beslutet?

– Ja.

Vad innebär detta för er och verksamheten?

– Det vet jag inte. Vi får överklaga och sen får vi se.

Men vill du inte säga något mer om anklagelserna?

– Vad ska jag säga? Jag ligger och vilar lite nu. Jag har jobbat i natt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!