Krutzén om Layth-fallet: ”Jag visste inte att vi fick kritik”

I fyra månader kände socialtjänstens chefer till IVO:s hårda kritik efter mordet på den 14-åriga Linköpingspojken. Men de berättade inte om den för politikerna, som är ytterst ansvariga.
– Jag hade önskat att jag hade fått läsa det tidigare, säger Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden.

Kommunalrådet Annika Krutzén (M) är politiskt ansvarig för socialtjänsten i Linköping. Ändå fick hon inte veta att socialtjänsten fått kritik för utredningen efter mordet på Layth - förrän Corren skrev om det.

Kommunalrådet Annika Krutzén (M) är politiskt ansvarig för socialtjänsten i Linköping. Ändå fick hon inte veta att socialtjänsten fått kritik för utredningen efter mordet på Layth - förrän Corren skrev om det.

Foto: Tina Enström

Linköping2024-12-17 05:00

Correns rapportering har lett till att socialnämnden på kommande möte, den 18 december, ska diskutera det fyrsidiga dokumentet som osar uppläxning av kommunen. 

IVO skickade sitt beslut med den svidande kritiken till social- och omsorgsnämnden den 7 juli. När Corren avslöjade innehållet i november blev det en överraskning för ansvariga politiker i social- och omsorgsnämnden.

Det visar sig nu att innehållet i det kritiska beslutet aldrig nådde dem. Det stannade i socialtjänsten.

Högsta tjänsteperson, socialdirektör Yvonne Thilander, säger till Corren att ärendet borde tagits vidare till politikerna för kännedom.

– Flera åtgärder har gjorts, men bakom kulisserna, säger Yvonne Thilander. 

undefined
Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden i Linköping, säger att hon önskar att hon hade fått läsa IVO:s kritik mot socialtjänsten tidigare. "Nu ska det tas upp på nämnden."

Som Corren nyligen berättade så riktar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) stark kritik mot socialtjänsten och nämnden efter att pojken Layth, 14, från Linköping hittats död i ett skogsområde i Upplands Bro utanför Stockholm i augusti 2023.

Pojken var omhändertagen och placerad i ett familjehem i Nyköping för att få vård och skydd, efter uppgifter om våld i den egna familjen. 

undefined
Layth var 12 år när han omhändertogs, efter uppgifter om att det förekom våld i familjen. Pojken skulle skyddas av sociala myndigheter. Correns granskning visar att han inte höll på med något kriminellt innan han placerades i ett familjehem tillsammans med en droglangare.

Den beska kritiken riktar sig mot kommunens utredning av hur pojken kunde rymma, kidnappas och utsättas för dödligt våld av kriminella. IVO är missbelåten med kvaliteten på utredningen. Socialtjänsten ska svara på varför det skedde, vilka brister som finns på systemnivå och hur socialen åtgärdar dem. Linköpings kommun har inte lyckats svara, anser IVO.

”Lever inte upp till socialtjänstlagens krav” är IVO:s omdöme.

Efter att IVO skickade sin kritik till Linköpings kommun har Layth-ärendet nu blivit en byråkratisk balansgång där social- och omsorgsnämndens politiker, som fattar ingripande beslut om människors liv, ska hålla sig informerade om sitt ansvarsområde. Men där det inte var formellt fel av tjänstepersoner att inte föra vidare kritiken som IVO levererat.

Därför att IVO valde att avsluta ärendet. Och avslutade ärenden tas inte upp till politikerna. Så är praxis för att hålla nere antalet ärenden, enligt nämndens ordförande Annika Krutzén (M).

undefined
Susanna Kellgren Lundberg (LL) menade efter IVO:s kritik att det verkar finnas brister i arbetet inom socialtjänsten.

Varför avslutade IVO granskningen av Layth-utredningen, när kritiken var så omfattande? För att man inte kom någon vart med socialtjänsten. Det har Peter Jonsson, enhetschef på IVO, beskrivit för Corren. Trots kompletteringar kom det aldrig godtagbara svar, ansåg IVO, som gav upp.

– Det är mycket ovanligt att vi hamnar i detta läge med en kommun, säger Peter Jonsson.

Annika Krutzén vill idag hellre prata om att IVO:s agerande är konstigt än tjänstepersoners bedömning att inte berätta om kritiken.

– Vi måste ha en dialog med IVO om det här, säger Annika Krutzén.

Det här är ju ett mycket speciellt fall, som fått stor uppmärksamhet och som flera i socialförvaltningen tagit illa vid sig av. Det finns väl inget som hindrar chefer att informera er politiker om kritiken, trots den där praxisen?

– Vi har ju inte fått den här typen av besluten tidigare, så då får vi ta det tillbaka till förvaltningen, och säga att om det rör sig om uppmärksammade fall så vill vi ha upp det i nämnden.

Socialdirektör Yvonne Thilander, som tillträdde i januari, beskriver att IVO-kritiken landade mitt i sommaren. Själv var hon ny på posten.

– Om det inte hade varit sommar, och om jag hade suttit längre på min post, så hade vi tagit upp det här ärendet till politikerna. Nu ska vi göra det, säger hon.

Yvonne Thilander har infört en ny avdelning som ska göra internutredningar av socialtjänstens arbete. Det kan röra sig om lex Sarah-utredningar som i fallet Layth, om andra avvikelser, eller klagomål. Syftet är att öka objektiviteten i utredningarna och följa en gemensam mall, som ska vara bättre än de som fram tills nu har använts.

undefined
Maria Moraes (MP) menade att det behövs en haverikommission, efter att IVO:s kritik blev känd.

När Corren avslöjade innehållet i IVO-kritiken menade oppositionspartiet Linköpingslistan att det finns ett systemfel i socialförvaltningen, och Miljöpartiet efterlyste en haverikommission. Ansvaret vilar på majoriteten Moderater och Socialdemokrater, menade de.

Ordförande Annika Krutzén anser att ansvaret vilar på alla partier i socialnämnden:

– Sitter man i nämnden så har man samma rätt som jag att ställa frågor och få upp ärenden. Vill man ändra rutiner kring avslutade IVO-ärenden så är man mer än välkommen att säga till.

Den som är kritisk bör granska sin egen insats, tycker Krutzén:

– Jag tycker man ska se vad man har gjort själv. Vi har väldigt bra diskussioner men det haglar inte direkt frågor från oppositionen.

Tipsa Correns reporter jenny.eriksen@corren.se om du vet mer. Du kan också tipsa Correns grävgrupp via ett krypterat tips. Du får vara anonym och har källskydd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!