Kritik mot salstentorna: Hälften av toaletterna öppna

Trots restriktioner om att begränsa antal kontakter, kan salstentor med 50 studenter genomföras även framöver. Efter en tenta i förra veckan har smitta konstaterats.

Flera studenter känner sig felaktigt beskyllda för att inte ta ansvar för smittspridning samtidigt som tentor med fysisk närvaro genomförs. Bilden är från nya studenthuset där många studenter möts.

Flera studenter känner sig felaktigt beskyllda för att inte ta ansvar för smittspridning samtidigt som tentor med fysisk närvaro genomförs. Bilden är från nya studenthuset där många studenter möts.

Foto: Julia Djerf

Linköping2020-11-24 14:45

Flera studenter på Linköpings universitet har kontaktat oss och uttryckt sin oro inför att skriva tentamen på plats med sina klasskamrater. En läkarstudent ifrågasatte hur nödvändig deras salstenta var, då alla hjälpmedel ändå var tillåtna.

– Vi uppmanas att 14 dagar före praktik avstå från sociala sammanhang och resor då vi sprids ut i hela sydöstra sjukvårdsregionen. Vi gör alla så gott vi kan och nu utsätter universitetet oss för den största smittorisken under hela terminen. Det är vi studenter på sista terminen som om ett par månader kommer ta hand om covidpatienterna, skriver en student i ett mail. 

En annan student, också på läkarprogrammet, är inne på samma linje:

– Många är upprörda för att man upplever en dubbelmoral då vi förväntas ställa om och ta ansvar privat, men ändå tvingas genomföra en salstentamen.

Studenterna försökte få igenom att deras tenta skulle skrivas på distans, som just denna gjorde i våras, men fick inte gehör. Den med flera genomfördes med skyddsåtgärder som inslussning i salen, avstånd mellan deltagare samt tillgång till handsprit.

– Inslussningen fungerade sådär. Det var välfungerande när vi kom in i byggnaden, men utanför fanns inga åtgärder för att minska köbildning. Vi satt i ena halvan av salen istället för att vara utspridda i hela och endast hälften av toaletterna var öppna under skrivtiden, berättar läkarstudenten vidare.

Efter en av förra veckans examinationer har Liu informerat en av klasserna att flera personer har fått infektionssymtom. "En har testat positivt för covid-19, en annan har haft covid-19 tidigare och får ej testas igen. Man har följt avståndsregler och haft munskydd", meddelar en kurssekreterare. 

Liu:s stabschef för krisledning, Joakim Nejdeby, känner inte till de enskilda fallen, men trycker på vikten av det gemensamma ansvaret hos universitet och studenter.

– Självklart kan det ha skett ett misstag, men de direktiv vi har tagit fram är att hålla avstånd i lokalerna, sprida ut personerna och ordna insläpp i små grupper under övervakning av tentamensvakt. Vi följer kontinuerligt upp arbetet och rutiner i tentasalarna för ständiga förbättringar.

På fredagen tog Liu beslut om att all verksamhet i möjligaste mån ska hållas digital.

– Vi har riktlinjer att förhålla oss till, men universitet är inte försatt i distansläge utan förväntas upprätthålla sitt samhällsviktiga uppdrag. Vi kommer därför genomföra examinationer i så små grupper som möjligt, men ibland kan det bli tal om 50 personer i salar där vi bedömer att avstånden är tillräckliga, förklarar Joakim Nejdeby.

undefined
Linköpings universitet har nära dialog med smittskyddsenheten gällande samlingar som tentor, förklarar deras stabschefen för Liu:s krisledning.

Om tentan i förra veckan, där minst ett fall av covid-19 har konstaterats, skulle ha hållits eller inte tycker Nejdeby är svår att svara på. I det fall man är sjuk, ska man stanna hemma, säger han. När det kommer till bedömningen att genomföra tentor av denna storlek hänvisar han till smittskyddsenheten.

– Vi har haft en kontinuerlig dialog med universitetet. Det handlar mycket om att stötta och hjälpa för att göra hela situationen hanterbar så att studenterna kan få sin utbildning. Vissa tentor kan man göra digitalt, medan andra måste få fortgå, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind och ger ett exempel:

– Det blir som deras arbete. Jag går till jobbet som smittskyddsläkare och jag träffar fler än åtta. Man måste skilja på vad som är min gärning och vad som är min fritid. Det här tillhör det som studenter måste gå igenom.

undefined
Smittskyddsläkare Britt Åkerlind menar att salstentor med maximalt 50 personer kan fortsätta, men med vissa skyddsåtgärder.

Linköpings universitet driver ingen egen smittspårning i samband med att covidfall upptäcks. All eventuell smittspårning i samhället sker genom Region Östergötlands smittskyddsenhet, som vi har berättat om tidigare.

– Däremot stöttar vi gärna spårning genom att skicka ut meddelanden till berörda som har varit i samma sammanhang där smitta kan ha uppstått, som vid tentan i förra veckan, tillägger Joakim Nejdeby.

– Vi efterfrågar inte status kring hälsa hos våra studenter och medarbetare i allmänhet, utan där ligger ansvaret på den enskilde att informera oss om det behövs.

Nejdeby berättar också att universitetet ser över ytterligare åtgärder som kan bli aktuella att införa för att trygga miljön. Det kan till exempel handla om att se över hur de kan tänka annorlunda kring lokaler och skyddsutrustning. I nuläget gäller beslutet om att i möjligaste mån hålla sig borta från universitetet fram till och med den 31 januari 2021.

Så genomförs salstentorna

Tentamen för studenter genomförs i flera salar med max 50 personer i varje sal.

Enligt smittskyddsenheten ansvarar Liu för att tillgängliggöra salar med större ytor och fler administrativa personer som organiserar på plats.

Handsprit ska finnas tillgängligt och studenterna själva ombeds att hålla avstånd och inte trängas vid dörren.

Tentan börjar inte förrän alla sitter på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!