Det anser inspektionen för vård och omsorg (IVO) som ger vårdcentralen till den 9 november att se till att berörd personal på vårdcentralen får kunskap om lag och föreskrifter samt följer dem.
”En läkare som bedömer att en patient av medicinska skäl är olämplig att inneha skjutvapen ska omedelbart anmäla detta till polismyndigheten.” Så står det i vapenlagen från 1996. Trots att det alltså inte är någon nyhet, är kunskapen om lagens innebörd allt för dåligt känd och därför följs den inte heller berättar Jonas Nilsson, inspektör på IVO.
IVO var på Skäggetorps vårdcentral i november förra året i samband med en rad tillsyner på vårdcentraler i sydöstra sjukvårdsområdet. Då intervjuades ledning och personal. Det framkom att inte ens ledningen hade nödvändiga kunskaper om lagen ska tolkas och efterlevas. Därmed saknade övrig personal rutiner och riktlinjer.
IVO tycker att det är viktigt att det ingår i rutinerna att ha anmälningsskyldigheten i tankarna i mötet med patienter, men det är vanligt, inte bara på vårdcentralen i Skäggetorp, att det inte är så.
En av orsakerna kan vara att det gäller för läkaren att fråga sin patient om han eller hon har skjutvapen. Det kan vara känsligt tror Jonas Nilsson, inspektör på IVO. Det kan finnas en rädsla för att frågan förstör förtroendet mellan läkare och patient.
– En del människor bygger sin identitet på att få äga ett vapen, som en del jägare till exempel. Det kan kännas som att ifrågasätta om en person ska få ha kvar sitt körkort.
En patients självmordstankar kan vara en signal för att fråga om skjutvapen. I mötet med en patient som har en dödlig sjukdom, är senildement eller har fått väldigt dålig syn kan det också finnas anledning att ställa frågan.