Kristid och högt guldpris – så påverkas pantbankerna

Högt guldpris och lågkonjunktur låter som optimala förhållanden för pantbankerna. Men så är inte nödvändigtvis fallet. "Det här är något annorlunda", säger Torbjörn Skoog på Pantbanken Stampen om coronavåren.

Torbjörn Skoog är kontorschef på Stampen i Linköping. Att folk rör sig mindre på stan kan vara en anledning till att det kommer färre kunder, tror han.

Torbjörn Skoog är kontorschef på Stampen i Linköping. Att folk rör sig mindre på stan kan vara en anledning till att det kommer färre kunder, tror han.

Foto: Maja Kullered

Linköping2020-08-09 07:00

Glasluckan mellan Torbjörn Skoog och hans kunder är stängd, signeringspapper och sedlar skickas i mellanrummet under. Han har helt slutat med försäljning i butiken under coronapandemin. Om han blir sjuk skulle pantbanken tvingas stänga. I stället sker all försäljning via Tradera.

Det är en anledning till att han sålt mindre under våren. Men även lånen har blivit färre, antalet nya kunder också. 

– Jag började märka av en nedgång redan i februari, mars. Jag har jobbat i 30 år och det brukar vara ganska stabilt. Jag har aldrig sett den här procentuella nedgången. 

Bland annat beror det på att färre rör sig på stan, tror Torbjörn Skoog. Dessutom är många kunder äldre och de som är över 70 kommer inte över huvud taget. Om man behöver låna löser man det nog på annat sätt än att ta sig till pantbanken. 

– Man kanske sköter det inom familjen i stället.

Att guldpriset är högre än någonsin behöver inte heller innebära att det går bättre för pantbanken. 

– När det kommer till sådana nivåer är det ingen som köper begagnat, det blir för dyrt att köpa guld. 

Enligt Torbjörn Skoog går pantbanker faktiskt bäst i högkonjunktur.

– För då köper man något onödigt, säger han. 

Kanske blir det en förändring till hösten när folks semesterkassor tar slut. Han är inte van vid att påverkas på det här sättet i kristider.

– Det här är något annat, säger han och skakar på huvudet. 

Johan Rystadius är kontorschef för Pantbanken Linköping-Norrköping AB. I deras butiker har man inte märkt av en särskilt stor förändring under våren, berättar han. 

– Lånemässigt har det varit ungefär en tioprocentig ökning från mars fram tills nu, men det är svårt att säga om det är på grund av corona eller naturliga svängningar. 

Försäljningen har varit opåverkad. Men auktionen finns bara på nätet, vilket är förenligt med att vara hemma. 

Johan Rystadius berättar att de ofta ser tendenser i krisperioder. 

– Ädelmetallerna ökar i värde, vi har möjlighet att låna högre och får bättre betalt på auktioner. Vi såg en ökning vid förra finanskrisen också. 

Om korttidspermitteringar leder till att folk blir av med jobben skulle det kunna påverka pantbankens verksamhet framöver. 

– Vi får fler förfrågningar om folk har ont om pengar, så är det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!