Statsministern avhandlade krig och gängvåld med elever

På måndagsmorgonen stannade statsminister Ulf Kristersson (M) till på Folkungaskolan för en frågestund med gymnasieeleverna. Det var mycket fokus på krig och gängvåld. Senare kunde han även berätta om helgens bravader på Ågatan.

"Regeringar har varit väldigt försiktiga med sånt, och det finns en del goda skäl för det också. Försvarsmakten har sin uppgift", säger Ulf Kristersson (M) om varför Försvarsmakten inte fått uppdrag att stötta polisen tidigare.

"Regeringar har varit väldigt försiktiga med sånt, och det finns en del goda skäl för det också. Försvarsmakten har sin uppgift", säger Ulf Kristersson (M) om varför Försvarsmakten inte fått uppdrag att stötta polisen tidigare.

Foto: Jan Novotny

Linköping2023-10-16 17:00

Flera tunga ämnen avhandlades i skolans aula – från konflikten mellan Israel och Hamas till våldsvågen här i Sverige. Efter frågestunden fick pressen möjlighet att ställa frågor.

undefined
"Det är två personers fel att jag är här. Dels är det mitt fel, dels är det er lärare Fannys fel som sa till mig i somras att hon hade så otroligt samhällsintresserade elever. Och så berättade hon att när det är yrkesplanering, då tänker hälften bli statsminister. Och jag vet ju lite bättre än de flesta hur det är att vara så statsminister, så då sa jag att jag kommer hit och berättar", förklarade Kristersson bakgrunden till sitt besök.

I september i år meddelade regeringen att man skulle ge Försvarsmakten i uppdrag att stötta polisen i kampen mot gängen. En utredning om hur Försvarsmakten skulle kunna hjälpa polisen på fler sätt än man kan idag har tillsatts. Samtidigt hade det fram till och med september förra året inträffat ännu fler dödskjutningar än under samma period i år, visar polisens statistik.

Varför har inte den här utredningen påbörjats tidigare?

– Det enkla svaret är nog att förra regeringen ville helt enkelt inte.

– Det har funnits en rädsla tycker jag, en oberättigad rädsla i Sverige jämfört med andra länder, att låta Försvarsmaktens experter hjälpa till på olika områden.

Har din regering också varit rädd, eller varför tillsattes inte utredningen direkt efter att ni tillträtt?

– För att vi tillsatte så fruktansvärt många andra utredningar, och man hinner inte göra allting på en gång.

Men med tanke på allvaret i det här, som du själv påpekar, hade det inte varit något att prioritera?

– Ja... Jag tycker att det är viktigt att Försvarsmakten nu hjälper till mer och får hjälpa till mer, men det är inte där de stora insatserna ligger.

undefined
Den som ville ställe en fråga räckte upp handen och fick en mikrofon. Frågorna rörde vid många olika ämnen: narkotikans roll i gängkonflikterna, situationen i Israel och Palestina, Nato-processen, det kommande presidentvalet i USA, statsstöd till kommuner och regioner, koranbränningar, med mycket mera.

Kristersson menar att frågor som rör straffändringar, polisens möjlighet att bedriva hemlig avlyssning, och visitationszoner "inte går att jämföra" med utredningen kring Försvarsmakten.

undefined
"Regeringar har varit väldigt försiktiga med sånt, och det finns en del goda skäl för det också. Försvarsmakten har sin uppgift", säger Ulf Kristersson (M) om varför Försvarsmakten inte fått uppdrag att stötta polisen tidigare.

Efter sprängningen i Ekholmen i september krävde det lokala S+M-styret en nationell samling kring trygghetsfrågorna. Kristina Edlund (S) sa att det behövs ett program i de frågorna som man enas om att följa, oavsett färg på regeringen.

Håller du med om att det krävs?

– Jag skulle säga att vi håller på med den nationella samlingen. Vi har sedan länge velat driva det här mycket, mycket längre än tidigare. Det var inte möjligt tidigare. Nu tycker jag att det finns en öppenhet. Det var därför jag samlade alla partiledare förra veckan för att berätta exakt vad vi kommer att göra, bad om stöd för det vi nu kommer att göra, men bad också om ytterligare inspel.

Vad var responsen efter mötet?

– Jag tyckte nog att det var... De fick dels en väldigt detaljerad dragning från alla myndighetschefer. Allt ifrån chefen för Sis-hemmen, till polisen, tullen, Ekobrottsmyndigheten.

Kristersson fortsätter:

– Och så hade alla partiledarna jättemånga frågor till myndigheterna, och sen lades det fram en del förslag på bordet.

undefined
Ulf Kristersson började veckan med en timmes frågestund i Folkungaskolans aula.

Han nämner förslag om att försvåra för personer som tidigare missbrukat ett företag att starta ett nytt företag, och förslag om att utvidga exitprogram för dem som vill lämna gängkriminaliteten.

undefined
Ulf Kristerssons var och hälsade på sin dotter Siri Ed Kristersson över helgen. Hon var också med under måndagsmorgonen på Folkungaskolan.

Det gavs också utrymme för lättsammare frågor på presskonferensen.

Jag hörde att du varit på Shotluckan i helgen?

Statsministern gapskrattar.

– Jag trodde det var sekretessbelagt! Vi var ute och åt middag, och så var vi ganska tidiga, så gick vi en sväng till Shotluckan. Jag var ingen stor shotdrickare dock, så jag fick en öl.

Du som gillar Kent, vad tycker du om Winnerbäcks senaste platta som gjorts ihop med tidigare Kent-medlemmar?

– Mina barn tycker att det är lite gubb-depp-rock gånger två så att säga. 

– Men jag tycker att den är jättebra!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!