Kristalltrenden skapar hög belastning hos Minimaria

Beroendemottagningen Minimaria har aldrig haft så många ungdomar i behandling. “Kristall kommer mot oss som en ångvält. Det är jätteoroande”, säger Linda Edenberger Ankermark.

"Säljarna har blivit väldigt offensiva. De söker sig till ungdomar i lägre åldrar och säljer utanför skolgårdar", säger Elias Vardi, verksamhetschef på MiniMaria.

"Säljarna har blivit väldigt offensiva. De söker sig till ungdomar i lägre åldrar och säljer utanför skolgårdar", säger Elias Vardi, verksamhetschef på MiniMaria.

Foto: Albin Wiman

Linköping2023-04-18 11:00

Pressen på Minimaria i Linköping är just nu stor. Verksamhetschefen Elias Vardi uppskattar att belastningen aldrig varit så hög.

– Jag tror det är en kombination av att drogerna är så pass lättillgängliga och att föräldrar har blivit mer uppmärksamma.

Socialsekreterare Linda Edenberger Ankermark nickar bekräftande.

– Vi har otroligt mycket att göra.

En orsak till den kraftiga ökningen stavas Kristall, eller 3-cmc. De vita stenarna är lättillgängliga, billiga – och mycket farliga. Nätdrogen är starkt beroendeframkallande, frätande och dränerar hjärnans belöningssystem.

Allt fler ungdomar testar drogen, som kan få långtgående effekter på hälsan.

– Ungdomar kan nästan bli lite gråa i ansiktet när de använt kristall en tid. Man får lätt näringsbrist eftersom drogen tar bort alla hungerkänslor och leder till viktras, säger Linda Edenberger Ankermark.

Hon möter dagligen ungdomar mellan 13 och 20 år som brukar narkotika. Cannabis är fortfarande den överlägset vanligaste drogen bland unga, men ökningen av kristall är tydlig, vilket också polisen bekräftar för Corren.

– För fyra år sedan pratade vi mycket om tramadol, men aldrig om kristall. De senaste två åren har ökningen exploderat, säger hon.

Medarbetarna på mottagningen bekräftar att många ungdomar får tag i sin narkotika via Snapchat. I behandlingen försöker man ofta begränsa tillgången till appen.

– Vi vill gärna att de tar en paus från appen. Får man notiser från dem som säljer triggar det lätt ungdomarna.

Mottagningen tycker sig också se en förändrad attityd hos langarna.

– Säljarna har blivit väldigt offensiva. De söker sig till ungdomar i lägre åldrar och säljer utanför skolgårdar, säger Elias Vardi.

2022 fick 147 ungdomar behandling hos Minimaria i Linköping. De allra flesta har ännu inget beroende, utan har kanske testat att röka gräs några gånger.

– Samtidigt upplever vi i Linköping att vi har tyngre fall nu än för några år sedan. Skolgången drabbas, många mår psykiskt dåligt och fler ungdomar tar droger oftare, säger Linda Edenberger Ankermark.

Det svåraste är ofta att motivera ungdomarna att sluta med narkotikan.

– En 14-åring har inget konsekvenstänk och tänker sällan på att det han eller hon gör nu kan få konsekvenser i framtiden – till exempel göra det svårare att ta körkort, säger Elias Vardi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!