Övningen är den första av flera som kommunen håller på temat trygghetspunkter. I Linköpings kommun finns ett 30-tal platser som kan fungera som trygghetspunkter vid krissituationer, de allra flesta är skolor, där det finns tillgång till storkök, toaletter och stora inomhusytor.
– Då kallas vi in av kommunen och hjälper till genom att exempelvis sprida information, svara på frågor och med praktiska saker. Uppdraget beror på kommunens behov, säger Martin Blomberg, en av de två ansvariga för FRG.
Just lördagens övning handlade om en simulerad situation där dricksvattnet misstänktes ha blivit förorenat. Vid en sådan situation kallas FRG in för att hjälpa till att informera och se till att det finns rent dricksvatten att hämta. Själva vattenleveransen kom från Tekniska verken.
FRG har i dagsläget ett 50-tal utbildade medlemmar i Linköping. De har alla rekryterats från någon frivillig totalförsvarsorganisation. De har märkt ett ökat intresse för krisberedskap efter Rysslands invasion av Ukraina och har fått många nya medlemmar.
– Innan man kan delta i arbetet måste man gå en intern utbildning. Det här är ett långsiktigt åtagande, säger Martin Blomberg och berättar att deras beredskapstid är på ett par timmar. Sedan ska de vara på plats.
Under övningen finns möjlighet för allmänheten att ställa frågor eller prata om den krislåda som alla invånare uppmanas ha hemma. Nästa övning kommer att vara vid Himnaskolan i Linghem den 7 maj.