– Ibland hittar vi spår i källare eller vindar, som förpackningar tramadol eller fimpar och liknande, säger Roy van der Beek, trygghetssamordnare inom det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden.
”Tecken på tillhåll i källare och vindar.” ”Skadegörelse på lås.” ”Tecken på tillhåll i tvättstugor.” ”Spänt läge i området.” ”Brytmärken på förråd.” ”Fortsatt narkotikahandel.” Så här låter det i polisens och kommunens lägesrapporter för Berga, Skäggetorp och Ryd vecka efter vecka sedan en längre tid tillbaka. Gängkonflikterna, narkotikahandeln och kriminellas närvaro påverkar Linköping.
Flertalet fastighetsägare är delaktiga i att lämna uppgifter till lägesrapporterna. Deras hyresgäster är medborgare som påverkas av kriminalitet och social oro och i vissa fall också står för brottsligheten. Fastighetsägarna blir aktörer i brottsförebyggandet. En återkommande formulering i rapporterna: ”Fastighetsägarna arbetar med ständig förbättring kring skalskydd och låsta portar.”
– Skalskydd är viktigt. Men det blir ändå inte ett Fort Knox som ingen kan ta sig in i. Alla behöver samarbeta, säger Stångåstadens fastighetschef Ulf Gustafsson.
Regnet faller över en höstmulen innergård när trygghetssamordnare Roy van der Beek pekar sig omkring mellan huskropparna på Knektgatan i stadsdelen Berga. Han visar cykelförrådet där buskar klippts ned för att inte skymma vem som tar sig in och ut. Cykelställ med goda låsmöjligheter. Kollegan Roger Lönnqvist, områdesansvarig för Berga, går före mot en källaringång och öppnar för att visa de renoverade förråden och tvättstugan. Han sveper med armen uppåt taket i källarkorridoren där ledningar hänger synliga.
– För att man inte ska kunna förvara något uppe på takplattorna, säger han.
Korridoren är ljust målad med starka lysrör. I dörren till tvättstugan sitter ett stort runt fönster; ingen ska kunna gömma sig därinne eller vänta osedd utanför.
När Stångåstaden gör undersökningar bland hyresgäster svarar en majoritet att de känner sig trygga där de bor. På frågor om hur tryggheten kan ökas ytterligare, nämner många belysning. Ljussättning är en av insatserna mot brott och för trygghet – men bolagets åtgärder spänner över flera områden: Läxhjälp till skolelever. Grannträffar för samhörigheten och relationer. Beskärning av buskage. Gemensamma odlingar. Övervakningskameror. Taggar som lås för att nycklar inte ska vara i omlopp. Trygghetsvärdar som vandrar, genomsökning av fastigheter.
Roy van der Beek beskriver att Stångåstadens trygghetsarbete utvecklas löpande:
– Vårt trygghetsarbete har pågått i flera år. Vi har till exempel inte så stora problem med att obehöriga personer uppehåller sig i husen eller med skadegörelse, även om det förekommer.
Hyresgäster är behjälpliga med att anmäla brister, allt från klotter till personer som verkar ägna sig åt intrång eller stölder. Stångåstaden har vissa problem med att portlås blockeras, de saboteras med skruvar, papper eller andra föremål så att de inte går igen med risk för att obehöriga tar sig in.
Bolaget gör polisanmälningar och orosanmälningar till socialtjänsten när det finns skäl. En medarbetare arbetar heltid med att identifiera olovlig andrahandsuthyrning och fusk med kontrakt.
– Ibland kan det röra sig om kriminella som hyser in personer för kriminella syften, säger fastighetschef Ulf Gustafsson.
I stadsdelarna Berga, Skäggetorp och Ryd startade Stångåstaden för flera år sedan projekt för stadsdelsutveckling för ökad trivsel och brottsförebyggande. Arbetet är nu permanent.
– Det är så här vi behöver jobba i de stadsdelarna, med fokus på säkerhet och trygghet. Och samverka mer. Vi har samverkan med polisen och andra fastighetsägare och även kommunen men vi behöver jobba mer med kommunens verksamheter på fältet, säger Ulf Gustafsson.
I Berga, Ryd och Skäggetorp har stadsdelsutvecklare anställts. Mia Powalko som ansvarar för stadsdelsutvecklingen i Berga säger att den sociala kontrollen är en viktig faktor för minskad brottslighet och ökad trygghet.
– När vi till exempel får grannar ur olika generationer att grilla ihop och prata med varann, så får de en relation. Då är man igenkänd i området, säger hon.