Kriminella ligor på jakt – efter östgötska orkidéer

Kriminella ligor samlar in sällsynta orkidéer och säljer vidare på en svart marknad. Även Östergötland tros ha drabbats – och nu vill länsstyrelsen att allmänheten är extra vaksamma ute i naturen.

Adam Bergner, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, framför sitt fynd av skogsknipprot.

Adam Bergner, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, framför sitt fynd av skogsknipprot.

Foto: Claes Nilsson

Linköping2023-08-22 10:10

– Vi har nog varit lite naiva och inte insett att det är ett stort problem, säger Adam Bergner, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Vi är på en hemlig plats i Ombergsskogarna där Adam visar ett litet bestånd av skogsknipprot – en av Sveriges 44 orkidéer. I Östergötland är den sällsynt och växer lokalt – men här i den kalkrika marken med en försiktigt porlande bäck trivs den bra.  

– En ganska exklusiv orkidé som man verkligen inte ser varje dag. Jag blir alltid glad när jag hittar den – liksom alla andra orkidéarter. De är ofta ett tecken på höga naturvärden och att det finns fler sällsynta växter att hitta i närheten, säger Adam Bergner.

undefined
Skogsknipprot är en orkidé som är sällsynt och växer bara lokalt i Östergötland.

I början på 90-talet togs beslutet att fridlysa samtliga svenska orkidéer. Redan då märktes ett intresse från utländska ligor att gräva upp plantor och sälja vidare.  

– Tyvärr håller det intresset i sig och det verkar dessutom öka. Det finns en omfattande internationell svart marknad för orkidéer kopplat till grov organiserad brottslighet. Precis som med andra artskyddsbrott som att plundra fågelbon eller sälja hotade reptiler drar orkidéerna in mångmiljonbelopp och hjälper dessutom till att finansiera annan illegal verksamhet, säger Adam Bergner.

undefined
Adam Bergner, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, framför sitt fynd av skogsknipprot.

I somras blev den mediala uppmärksamheten stor efter att samtliga plantor av den extremt sällsynta orkidéarten biblomster grävts upp i södra Skåne – på den enda platsen där blomman växer i hela Sverige. 50 grävda hål hittades och inte en enda planta kunde återfinnas.

Östergötland har genom åren haft ett antal misstänkta fall av liknande sabotage.

– Det är svårt att bevisa och oftast finns inga vittnen. Jag tror också att det finns ett ganska stort mörkertal, vi från länsstyrelsen kan inte vara ute och titta till orkidéer på alla platser, vi är beroende av allmänheten och deras tips när de ser något misstänkt. Ser man ett pågående brott ska man givetvis ringa polisen.

Enligt Adam Bergner behövs mer resurser för tillsyn och till de rättsvårdande myndigheterna för att de ska kunna arbeta mer med artskyddsbrott.

– I Skåne och på Öland har folk dömts. Det måste till fler såna domar som kan fungera som avskräckande exempel.

Grova brott mot artskyddet har fängelse i straffskalan.

Efter det som hände i Skåne i somras, har ämnet blivit mer aktuellt?

– Visst pratar vi mer om det på jobbet. Sedan några år tillbaka har vi dessutom en informationskampanj tillsammans med Naturvårdsverket och polisen som vi kallar för öppet öga. Där uppmanar vi allmänheten att hålla koll i naturen och rapportera misstänkt olovlig verksamhet, säger Adam Bergner.

undefined
Adam Bergner blir alltid glad när han hittar en orkidé på sina inventeringar. Här ett litet bestånd av skogsknipprot på Omberg.

De kriminella ligorna arbetar proffsigt och vet precis hur de ska gå tillväga. Plantor odlas exempelvis upp i laboratorium för att sedan säljas vidare på den svarta marknaden.

– Det verkar finnas ett osunt samlarintresse hos en del, man vill ha det mest sällsynta, säger Adam Bergner.

Privatpersoner som av någon anledning får för sig att det är en god idé att plocka med sig en orkidé hem till trädgården kommer bli besvikna. Växterna är beroende av flera specifika krav och är oerhört kräsna. Det handlar om allt från speciella svampar i marken, en viss kalkhalt i backen till rörligt markvatten. 

– Att efterlikna det någon annanstans är i princip helt omöjligt. Med 99,9 procents säkerhet kommer plantan att dö, säger Adam Bergner.

Orkidéer

Det finns cirka 27 000 olika arter orkidéer i världen, de flesta finns i tropikerna och är där klängväxter på träd. Sverige har 43 arter. 

Östergötlands mest sällsynta orkidéer är guckusko och knottblomster som bara finns på ett fåtal hemliga platser i länet. En annan sällsynthet, skogsfru, ses inte ens årligen i landskapet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!