Kriminalvården polisanmäler anställd

Kriminalvården har valt att polisanmälda en tidigare anställd. Enligt en internutredning ska en tjänsteman på myndigheten felaktigt ha intygat att en man utfört samhällstjänst.

En tidigare anställd på Kriminalvården har polisanmälts för tjänstefel.

En tidigare anställd på Kriminalvården har polisanmälts för tjänstefel.

Foto: Strand Mikael

Linköping2018-02-21 12:23

År 2014 dömdes en man för bland annat misshandel och våldsamt motstånd. Straffet blev skyddstillsyn med samhällstjänst i 140 timmar.

Samhällstjänst är ett straff som i bland används som alternativ till fängelse och innebär att en dömd person ska utföra samhällsnyttigt och oavlönat arbeta på sin fritid. En domstol kan döma ut samhällstjänst – som vanligen utförs i föreningar, hjälporganisationer, kommuner eller kyrkor – i mellan 40 och 240 timmar.

I december förra året var den dömde mannen misstänkt för ytterligare brott och i samtal med Kriminalvården inför en ny rättegång berättade han att han inte slutfört den samhällstjänst han tidigare dömts att utföra. Kriminalvården inledde en internutredning och det visade sig att mannen hade åtskilliga timmar kvar av sin samhällstjänst. Trots detta hade en tjänsteman på Kriminalvården intygat att samhällstjänsten till fullo hade utförts.

Den aktuella tjänstemannen, som inte längre arbetar kvar på Kriminalvården, har nu polisanmälts. Kriminalvården vill att polisen ska utreda om tjänstemannen gjort sig skyldig till tjänstefel. Sektionen för särskilda utredningar vid Kriminalvården anser nu att Frivården ska följa upp samtliga samhällstjänstärenden i Linköpingsområdet för att säkerställa att de personer som dömts att utföra samhällstjänst verkligen har gjort det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!