– Det rör sig om en hel ekonomi som är kriminell, ett kriminellt ekosystem. De som sysslar med det här parasiterar överallt i hela samhället, säger Magdalena Lennmarken, samordnare vid Polismyndighetens nationella operativa avdelning.
Hon ansvarar inom polisen för att stötta Polisregion öst i den del som rör myndighetens arbete med det regionala centrum mot arbetslivskriminalitet som nu bildas för region Öst. Där ska nio myndigheter driva gemensamma tillsyner för att avslöja brott och fusk på arbetsmarknaden.
Tillsyner sker redan men ska bli fler. Det fysiska kontoret öppnar i Norrköping under 2023.
– Hela vårt välfärdssystem är i fara genom den kriminella ekonomin, säger Magdalena Lennmarken.
Arbetsmiöjöverket, som är ansvarig för att samordna uppdraget, och Polisen, Skatteverket och övriga myndigheter har pekat ut riskbranscher på svensk arbetsmarknad: Bygg, restaurang, väg och transport, jord- och skogsbruk, städ, skönhetsvård, assistans, tandvård, avfallshantering, och bilvård.
Corren har den senaste tiden publicerat artiklar som avslöjat fusk i flera av dessa branscher.
Det senaste exemplet vi hittar då vi granskar offentliga handlingar är en bilvårdsfirma i Linköping som lurat Skatteverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen på pengar. Firmans ägare satte i system att inte registrera all betalning, höll sig med svart arbetskraft och slapp då betala skatter och arbetsgivaravgifter. Från Arbetsförmedlingen fick företagaren ut nystartsbidrag under två år för en person som aldrig var anställd.
När Skatteverket kom på kontroll visades en personalliggare upp – men i själva verket gällde en annan personalliggare, som myndigheten senare hittade, där betydligt fler timmar fanns uppsatta.
I företagets lokal fanns varje gång fler personer närvarande än de som stod inskrivna i personalliggaren. Vänner som hjälpte till gratis, enligt företagaren. Men enligt Skatteverket var ”vännerna” svartjobbare. När upprepade kontroller avslöjat fusket har företagaren krävts på 280 000 kronor i skatteböter. Idag är verksamheten såld.
Kriminaliteten omsätter miljarder och drar till sig grovt och organiserat kriminella personer och grupperingar som agerar metodiskt för att utnyttja samhällssystemen. ”Varje år dräneras välfärds- och trygghetssystemen på många miljarder kronor på grund av fusk, regelöverträdelser och brottslighet som ofta sker via raffinerade upplägg” skriver samverkande myndigheter i en lägesrapport.
I fallet med bilvårdsfirman har även Arbetsmiljöverket och kommunens miljöavdelning varit involverade; ett exempel på myndighetssamverkan. Arbetslivskriminalitet kan innefatta en rad olika brott, som bokföringsbrott, bidragsbrott, skattebrott, människohandel, bedrägerier, brott mot utlänningslagen.
Myndigheterna samarbetar också med kommuner. I Linköpings kommun är Maria Pihlajärvi, enhetschef för livsmedelskontrollen vid miljöavdelningen, en av nyckelpersonerna inom Lokal Operativ Samverkan (LOS).
LOS-insatserna kan rikta sig mot vilken arbetslivskriminalitet som helst: Olaglig handel med farligt avfall, människohandel, svartarbete, personal som bor olagligt på arbetsplatser, bidragsbrott, salonger som fuskar med hygien så att kunder riskerar att skadas eller smittas, svartbyggen, fusk med livsmedel.
Maria Pihlajärvi ingår också som sakkunnig i en utredning som regeringen har beställt, om hur brott och fusk inom livsmedelsbranschen ska angripas.
– Det handlar om kontroll av hela livsmedelskedjan, från ”jord till bord”, beskriver hon.
En del av livsmedelsfusket handlar om svartjobbare. Ana-Maria Cepoiu är ansvarig för Crossroads inom Östergötlands Stadsmission i Linköping. Där möter hon människor som jobbar svart, många med ”arbetsgivare” på gårdar, lant- och skogsbruk.
Crossroads startades 2015 som stöd för EU-migranter som kom till Linköping men idag är de stödbehövande en större skara; nyanlända, papperslösa, invandrade från länder utanför EU som inte har uppehållsrätt och arbetsrätt i Sverige. Färre tigger, fler jobbar – ofta på svarta arbeten med tunga jobb och långa dagar, varvat med perioder av inget jobb alls.
– Vi vet att många jobbar svart och att många gör det på landet, i lantbruken. Där är andras insyn inte lika stor, säger Ana-Maria Cepoiu.
Stadsmissionens personal polisanmäler missförhållanden som de får höra om som kan vara brottsliga. Därför kommer alla detaljer sällan fram.
– De vill inte berätta alla detaljer. Bara när det går riktigt illa, när någon blivit riktigt dåligt behandlad, då kommer klienterna till oss med hela sin historia, säger Ana-Maria.
Hon brukar uppmana svartjobbare att ställa krav på ”arbetsgivaren” att anställa dem på riktiga jobb så att de kan sluta vara illegala.
– Det är hemskt att det finns arbetsgivare som utnyttjar människor så här istället för att hjälpa dem att ta sig ur sin situation, säger hon.
Arbetsgivare och kunder kan ibland argumentera för att de ändå ”hjälper” personerna som jobbar svart. Det hör Stadsmissionen och det gör även Arbetsmiljöverket.
– Ja, det finns arbetsgivare som har den argumentationen mot oss när vi kommer och kontrollerar dem, säger Mikael Bernhardsson, sektionschef för Arbetsmiljöverket i Linköping.
Vissa kanske tänker att det är bättre att en person till exempel får jobba svart med att tvätta bilar eller renovera hus, än att den inte har något jobb alls?
– Så tänker en del. Men det är inte självklart bättre att personen har ett jobb än inget jobb alls. Inte om de har ett jobb där de får skador för livet, säger Mikael Bernhardsson.
Konsumenter måste börja se mindre på vad som lönar sig bäst för dem själva och ta ställning mot missförhållanden, anser Magdalena Lennmarken, samordnare inom Polisen.
– Man kan till exempel inte få sin bil rekonditionerad för 199 kronor. Det är inte seriöst när det kostar så lite. Man måste inse det, säger hon.
Även när myndigheter går samman i kontroller och tillslag är insatserna krävande och mycket går under radarn. Nu har polisen, arbetsmiljöverket och skatteverket öppnat särskilda tipsformulär på sina hemsidor där privatpersoner kan lämna uppgifter.
Även kommunen önskar tips om misstankar eller konkreta missförhållanden:
– Vi är tacksamma när det kommer in klagomål eller tips om misstänkt fusk. Vi behöver tips från allmänheten, säger Maria Pihlajärvi vid miljöavdelningen.