Krig mellan satellitbolag drabbar kunder

Tusentals satellitmottagare blir värdelösa och privatpersoner och kabel-tv-föreningar runt om i landet kommer att tvingas byta ut fungerande utrustning för dyra pengar. Orsaken är att Viasat byter krypteringssystem för att motarbeta piratkopiering av programkort.

LINKÖPING2004-02-11 08:36

Rena ställningskriget har utbrutit mellan satellitbolagen Viasat och Canal Digital.

Viasat har påbörjat byte till ett nytt krypteringssystem som kommer att göra många kabel-tv-föreningars mottagare värdelösa. Och som kommer att krångla till det för tv-freaks som vill ha tillgång till hela satellitkanalsutbudet.

Det första kommer sig av att äldre, men väl fungerande, utrustning kommer att behöva bytas ut, det sistnämnda beror på att Canal Digital anser att Viasat bryter en branschöverenskommelse om öppnare samarbete.

Piratkopiering orsaken

I ilskan över detta svarar Canal Digital med att sluta leverera lösa programkort och programkortsläsare, vilka hittills kunnat användas i Viasatmottagare. Drabbas gör till exempel den som har en mottagare och två olika programkort att växla mellan, en vanlig lösning för den som vill ta del av både Viasats och Canal Digitals utbud. I fortsättningen krävs en mottagare per leverantör. Sommarstugeägaren med parabol i stugan måste i fortsättningen ta med sig mottagaren för att kunna se på tv där.

Viasat har länge haft problem med piratkort. Det nuvarande systemet Viaccess har varit för lätt att forcera för piraterna.

Nu byter man till något som heter NDS Videoguard, och som har använts i England med stor framgång.

Fördelarna med det nya systemet för distributören är att hela krypteringen, d v s kodningen av sändningen, binds till kundens eget kort och att kortet knyts till en enda mottagare.

Tidigare har ett piratkort kunnat användas till vilken mottagare som helst vilket skapat en marknad för piratkortstillverkare.

För kunderna innebär bytet stora förändringar.

De som fått mottagare genom Viasats försorg skall även i fortsättningen kunna se programmen. I de fall kunden har nya digitalmottagare ska det inte vara några större problem eftersom dessa regelbundet får ny mjukvara nedladdad till sig via en satellitkanal. Kunderna kommer endast att få nya kort tillsammans med information om hur nedladdningen skall gå till.

Mottagare måste bytas

I de fall kunderna har fortsatt abonnemang, men gamla mottagare, blir läget värre. Viasat kommer sannolikt att tvingas byta mottagarna för de kunder som har gällande avtal. För ett stort antal mindre kabel-tv-föreningar kommer detta att få betydelse. I ett kabelnät måste man ha en mottagare per kanal i nätet vilket innebär att även en mindre förening kan ha ett tiotal olika mottagare.

Beslutet om systembyte har dock väckt ont blod hos konkurrenten Canal Digital.

Bolagets VD Michael Fors anser att Viasats åtgärd strider mot Nordig-överenskommelsen, som branschorganisationerna gjort i syfte att arbeta mot en gemensam standard och plattform för digital-tv i Norden. Enligt Odense-överenskommelsen, undertecknad av branschen, skall konkurrens ske med innehåll och tjänster på en öppen och horisontell marknad, och ej med teknisk plattform.

-- Konsumenten ska ha valfrihet, och inte tvingas använda en specifik hårdvara utsedd av en operatör. Ett bra exempel på detta är GSM-telefonernas utveckling, skriver han i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!