Kravet: Jobba, annars blir du utan ekonomiskt stöd

Nej, Moderaterna hanterade inte de växande klyftorna i Linköping särskilt bra. Kommunalrådet Christian Gustavsson (M) är självkritisk. Men det går inte särskilt bra nu heller, menar han.

Kommunalrådet Christian Gustavsson (M).

Kommunalrådet Christian Gustavsson (M).

Foto: Jennifer Berg Eidebo

LINKÖPING2017-03-13 14:30

Förra mandatperioden ökade segregationen och utanförskapet. Då styrde den borgerliga Alliansen.

– Nu gör Koalitionen ungefär likadant, men satsar ännu mer pengar, säger Christian Gustavsson.

Det är dags att sluta tro att det hjälper att satsa kommunens pengar på att göra fritiden meningsfull i Skäggetorp, Ryd och Berga.

– I utanförskapsområdena behövs inte satsningar på fritid, säger han. 18 miljoner till ett allaktivitetshus i Skäggetorp hjälper inte fler till jobb och sysselsättning.

Därför levererar Linköpingsmoderaterna sitt viktigaste vallöfte redan nu.

– Linköpingslöftet. Att bygga en sammanhållen stad och bryta segregationen.

Alla har ansvar att bidra, förtydligar han, men alla ska också få chansen att göra det.

– Segregationen och trångboddheten ökar. Arbetslösheten är rekordlåg, men i vissa grupper biter den sig fast. Försörjningsstödet minskar, men några har långvarigt stöd. Flyktingmottagandet kan ge kraftig arbetslöshet när Arbetsförmedlingens ansvar upphör.

Detta bygger utanförskap, i kombination med att den ekonomiska utvecklingen inte ser särskilt ljus ut, att mer än hälften av eleverna inte klarar undervisningen i Svenska för invandrare och att Linköpingsföretagen inte är nöjda med politikerna.

– Vi vill ha många fler i arbete, och om det behövs organiserar vi om kommunen, säger Christian Gustavsson. I dag hanterar vi problem i stuprör. Olika instanser jobbar med integration, försörjningsstöd, vuxenutbildning, näringslivssatsningar. Vi får kanske förändra nämndorganisationen.

Linköpingslöftet innehåller ett aktivitetskrav. Det betyder att den som får försörjningsstöd, socialbidrag, ska delta i insatser, utbildning och praktik som leder närmare arbetsmarknaden. Det ska gå högst sju dagar från att man söker försörjningsstöd tills man får sin första kompetenshöjande insats. Hembesök ska användas för att fånga upp människor i utanförskap.

– Vi ska förbereda människor, genom sociala insatser och språkutbildning, för utbildning eller arbete. Det är första steget. Nästa steg är att människor får utbildning där det finns jobb, och tredje steget är jobb, praktik, skyddad anställning eller daglig verksamhet, beroende på förmåga.

Stadsmissionen är en aktör som kan bidra med sociala insatser, kommunala Team Utreda kan också utvecklas ännu mer för att bryta utanförskap.

– Vi vill också ge stöd till företagare som tar emot praktikanter, vi vill skapa möjligheter att provjobba under kortare tid och ha fler offentligt skyddade anställningar i kommunen.

Det här är egentligen lätt att fixa, säger Christian Gustavsson – att se till att alla människor räknas och att krav ska ställas på alla.

– Samtidigt som vi är lite tuffa, medger han. Men det är så vi ska jobba med vårt största problem: utanförskapet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!