Kravet från S: Stoppa nollningarna på gymnasiet

Socialdemokraterna tar helt avstånd från nollningskulturen. Det skulle inte accepteras någon annanstans, säger Kristina Edlund och Elias Aguirre. I ett utspel kräver de nu ett totalstopp.

Elias Aguirre och Kristina Edlund, båda kommunalråd i opposition för socialdemokraterna, tycker att nollningen på gymnasienivå gått för långt. Nu vill de se ett slut.

Elias Aguirre och Kristina Edlund, båda kommunalråd i opposition för socialdemokraterna, tycker att nollningen på gymnasienivå gått för långt. Nu vill de se ett slut.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2021-09-06 14:38

Höstens nollningar vid kommunens gymnasieskolor har lagts till handlingarna. Det var bitvis en rörig historia som fick kritik bland annat från polishåll för stök och fylla. Kritiska är också de socialdemokratiska oppositionsråden Kristina Edlund och Elias Aguirre.

Nu kräver Elias Aguirre och Kristina Edlund att all introduktion till gymnasieskolan för nya elever sker med skolans personal – några faddrar ska inte förekomma – och i en annan form än det som i dag kallas nollning.

– Vi vill avskaffa den typ av nollning som finns i dag. Inte på någon arbetsplats i Linköping skulle vi som politiker acceptera det beteende som vi ser i form av äggkastning eller "lekar" som inte är okej, säger Kristina Edlund.

De båda politikerna anser att kommunen är medskyldig till utvecklingen eftersom man inte satt ner foten och genom att man haft en organisation med faddrar och de anklagar Alliansen för att ha varit för passiv i frågan.

– Vi måste bryta traditionen med inspark till gymnasiet som alltid urartar i förnedring, glåpord och fylla, säger Elias Aguirre.

Mycket sker ju utanför skoltid, hur ska ni få bukt med det?

– Eftersom man har fadderverksamhet vid skolorna så tycker jag att man uppmuntrar till de här aktiviteterna kvällstid. Mycket av det som händer kvällstid, förbereds under dagtid, säger Kristina Edlund.

Några av de förslag som S ha är att – utöver att ta bort faddrarna – introduktionen på gymnasiet enbart ska ske i skolans regi med skolans personal. De tycker också att medel ska riktas så ettorna kan göra andra saker, som övernattning på lägergård. 

Sedan vill de också att Utbildningsförvaltningen under flera år framåt ska jobba med polis och säkerhetsavdelningen för att avskaffa det som de ser som en destruktiv kultur.

De är medvetna om att många unga kan uppleva att de bara vill förbjuda allt roligt.

– Vi får ta den risken. Men någon måste vara vuxen, säger Elias Aguirre.

Åsa Wennergren (L) ordförande i bildningsnämnden tycker att S ägnar sig åt utspelspolitik.

– Vi har bjudit in till en parlamentarisk grupp med alla partier för att diskutera frågan, men där har S valt att inte vara så aktiva. Vi har bra diskussioner med alla partier och både MP och V har gjort ett fantastiskt arbete. I den här frågan bör vi lägga politiken åt sidan eftersom den kommer att ta många år att lösa. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!