Alla skolor, kommunala eller friskolor, med utbildningar där elever under sin praktik kommer nära andra människor, påverkas av beslutet.
Redan tidigare har privata utförare som Attendo, Vardaga och Norlandia krävt vaccinbevis för praktikanter.
– Vi har sedan en tid tillbaka krav på vaccination vid nyanställningar. Det gäller generellt inom hela Attendos äldreomsorg. Vi gör ingen skillnad på praktikanter i det avseendet, uppger Makan Afshinnejad, presschef vid Attendo.
Torbjörn Carlbom, presschef på Norlandia care skriver i ett mejl: "Vår generella policy för verksamheterna är att praktikant inom äldreomsorgen inför praktikstart ska kunna uppvisa ett vaccinationsbevis för sin chef. Det vill säga samma förfarande som vid nyanställningar av ordinarie personal. Vi välkomnar således Linköpings kommuns beslut att praktikanter ska kunna avkrävas vaccinationsbevis."
På Vardaga uppger presschefen Urban Rybrink att företaget ställer krav på att deras praktikanter ska kunna uppvisa vaccinbevis.
På Agila institutet, beläget i Skäggetorp, som utbildar undersköterskor har man ännu inte hunnit att diskutera hur skolan ska hantera beslutet.
– Än är några veckor kvar tills våra elever ska ut på praktik, säger Susanne Ragnemalm, administratör på Agila Institutet i Linköping.
På Agila är utbildningen till undersköterska cirka tre terminer och i det ingår då 3 praktikperioder om fem veckor vardera.
På Birgittaskolan säger Björn Kjellman, rektor för Barn- och ungdomsprogrammet och Vård-och omsorgsprogrammet, att beslutet kan påverka utbildningarna mycket.
Även om inte just vård, omsorg eller skola pekas ut i beslutet så ser Björn Kjellman att sannolikheten är stor för att det blir just dessa elever som berörs mest.
–Vi har elever som går ut på praktik redan under måndagen, men de flesta till regionen. Vår stora utmaning kommer vecka 10 då årskurs 1 ska på praktik och alla ska till äldreomsorgen.
I gymnasieutbildning är det ett krav på 15 veckors praktik under tre år. Samma krav finns inte för vuxenutbildningen, enligt Björn Kjellman.
– Men det är klart att det blir en sämre utbildning utan praktik, säger han.
Eftersom vaccinering inte hindrar all smittspridning, enligt FHM, ifrågasätts krav på vaccinbevis på sina håll. Grunden för beslutet, enligt Paul Håkansson, är vaccinering.
– Det är den viktigaste åtgärden för att reducera pandemin, det är Folkhälsomyndigheten oerhört tydlig med.