Många vill stoppa rivningen i centrum

Flera tunga remissinstanser vill stoppa rivningen av kvarteret Druvan 22. Men det mesta talar för att planerna blir verklighet.

Kvarteret Druvan 22 byggdes i början av 1960-talet. Om Castellums planer förverkligas kommer hela kvarteret att rivas.

Kvarteret Druvan 22 byggdes i början av 1960-talet. Om Castellums planer förverkligas kommer hela kvarteret att rivas.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-09-14 18:00

Fastighetsägaren Castellum har ansökt om att få riva hela kvarteret mellan Hamngatan, Storgatan, Snickaregatan och p-huset Druvan. Det enda som blir kvar är då det underjordiska garaget.

Därefter vill Castellum bygga ett nytt kvarter med kontor, bostäder, butiker och restauranger i byggnader på 4–8 våningar. 

Ett förslag till ny detaljplan har nu varit ute på samråd. Flera remissinstanser är kritiska till rivningsplanerna, bland annat länsstyrelsen, Svenska Byggnadsvårdsförbundet och Östergötlands Museum. De pekar bland annat på att kvarteret i en antikvarisk utredning bedömts ha ett kulturhistoriskt värde.

Länsstyrelsen är den instans som har makt att stoppa en kommunal detaljplan. Så långt verkar inte länsstyrelsen vara beredd att gå, men det framgår tydligt av samrådsyttrandet att den planerade rivningen inte uppskattas. Så här skriver myndigheten bland annat: 

"Länsstyrelsen ger rådet att kommunen fortsatt utreder frågan om den befintliga bebyggelsen, som alternativ till rivning, istället kan rustas upp och vidareutvecklas. Länsstyrelsen råder även kommunen att följa översiktsplanens intention, att vid prövning av väsentliga förändringar får befintliga byggnader av kulturhistoriskt eller miljömässigt värde inte förvanskas."

Länsstyrelsen påpekar också att kommunen måste vidta åtgärder för att förbättra luftkvaliteten på Hamngatan. "Detta är nödvändigt för att säkerställa planens lämplighet", anser myndigheten. 

Flera intilliggande bostadsrättsföreningar uttrycker också oro för den dåliga luften och befarar att nybygget ytterligare kommer att försämra situationen. Detta tillbakavisas av plankontoret, som skriver att kommunen är medveten om luftproblemen på Hamngatan och arbetar aktivt med frågan. 

undefined
Det nya kvarteret är tänkt att byggas samman med p-huset Druvan, men med portar så att bilar fortfarande kan köra på Wawrinskys gränd.

Svenska Byggnadsvårdsföreningen påpekar att arkitekturen är typisk för 1960-talet och tillägger att det är den epok som är mest hotad just nu: "Mer klassisk bebyggelse är synnerligen uppskattad, 30-talsbebyggelse har blivit kult, 50-talsbebyggelse har börjat bli allt mer uppskattad och nyare bebyggelse är för dyr för att tas bort".

Museichefen Olof Hermelin har i en debattartikel skrivit att "Östergötlands museum anser att bebyggelsen ska bevaras och utvecklas som den hållbara resurs den är". 

Även internt inom den kommunala förvaltningen möter rivningen visst motstånd. Kultur- och fritidsförvaltningen skriver att den "gärna ser att arvet efter Lennart Ekenger och de kulturhistoriska värdena beaktas i detaljplanen".

Nätverket Yimby (Yes in my backyard) motsätter sig inte rivningen, men menar att man borde bygga betydligt högre. 

undefined
En tidig illustration på hur det nya kvarteret kan komma att se ut.

På onsdagen ska detaljplanen behandlas av samhällsbyggnadsnämnden. Tjänstemannaförslaget är att skicka detaljplanen vidare på granskning, det sista steget innan den kan antas. Plankontoret menar att rivningen kan motiveras, bland annat för att det finns andra byggnader i staden som representerar tidsepoken. Fastighetsägaren har också framfört att det skulle bli väldigt dyrt att renovera – och att lokalerna då ändå skulle förbli ineffektiva.

Nämndens ordförande Muharrem Demirok (C) räknar med att Castellums planer kommer att godkännas.

– Vi säger nej till många ansökningar i känsliga miljöer, men det här är en avvägning som vi har arbetat med länge. Vi är inte glada över rivningar, men vi är glada över att det finns en ambitiös fastighetsägare som vill göra något bra med platsen.

Kvarterets historia

Kvarteret började bebyggas på 1600-talet. Runt 1960 revs hela kvarteret för att ersättas med de byggnader som nu i sin tur är rivningshotade.

Arkitekten Lennart Ekenger ritade 1960-talsbebyggelsen, som kostade tolv miljoner kronor att uppföra. Den största hyresgästen var varuhuset Tre Rosor, som låg där Arbetsförmedlingen ligger idag. Tre Rosor var för sin tid hypermodernt med bland annat Linköpings första rulltrappa. Det gick också att åka rutschbana till källarplanet.

Källa: White arkitekter

Karta: Kvarteret Druvan 22
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!