För snart tre år sedan beslutade kommunstyrelsen om att inrätta en visselblåsarfunktion. Den här funktionen skulle gälla för alla anställda och förtroendevalda i kommunen och i alla kommunala bolag.
Förslaget kom ursprungligen från snart avgående kommunalrådet Nils Hillerbrand (MP) under hans oppositionstid, och det genomfördes av dåvarande majoritet, som sedan dess har hamnat i opposition.
Någon rusning att anmäla missförhållanden har det inte varit. Ett enda ärende som bedömdes inte höra hemma som visselblåsarärenden har kommit in.
Om skälet är att Linköpings höga chefer sköter sig, eller om det beror på att få känner till funktionen är däremot oklart.
Kommunens personaldirektör Maria Kreese tror inte på att de få anmälningarna beror på dålig information om visselblåsarfunktionen.
– Det är kommunicerat via intranät och i personaltidningen när beslutet togs. Det har också tagits fram styrdokument kring hanteringen av visselblåsarfunktionen. Men det betyder förstås inte att man inte kan informera igen, säger hon.
Hon gissar att ett av skälen till få anmälningar kan handla om att det egentligen bara är ett ganska litet antal chefer och höga tjänstemän som kan komma ifråga för att anmälas enligt visselblåsarfunktionen.
– De som omfattas är nyckelpersoner som har sådant ansvar och sådana befogenheter att de inte får misstänkas för att använda sin befattning i ett felaktigt syfte. Då tänker man ju främst på mutor och jävsbrott och liknande, säger hon.
Men visselblåsarfunktionen ska inte, påpekar Maria Kreese, förväxlas med den rätt alla har att påtala missförhållanden som man får kännedom om. Antingen till närmaste chef eller, om det är chefen som är problemet, hens chef.
Är det så bra i Linköping att det inte finns något att anmäla?
– Ja, det kan vi alltid hoppas på. Men skämt åsido, normalt sett får man ändå förvänta sig att höga chefer har ett gott omdöme och inte utnyttjar sin ställning.
Nils Hillerbrand (MP) som stod bakom förslaget om visselblåsarfunktion är lite förvånad över att det bara har kommit en anmälning på de här åren. Även om han inte – mot bakgrund av erfarenheter från kommuner med ett liknande system – hade förväntat sig särskilt många.
– Jag tycker att det är en viktig funktion som det är viktigt att anställda inom kommunkoncernen är medvetna om och hur det fungerar, säger han.
Men att hitta information är däremot lättare sagt än gjort. Det enklaste; att söka på kommunens hemsida på orden visselblåsare, visselblåsarfunktion och whistleblower ger noll träff.
Förmodligen finns informationen där någonstans, frågan är bara var.