I en debattartikel hos tidningen Dagens Samhälle konstaterar intresse- och branschorganisationen Sveriges Allmännytta att LOU gör det dyrare och krångligare för kommunala fastighetsbolag att bygga bostäder. Två separata utredningar, bland annat från statliga Konkurrensverket, visar att bostadsbolag inom allmännyttan får tio procent högre byggkostnader på grund av upphandlingslagen. Samtidigt verkar bolagen på en marknad där de privata aktörerna inte omfattas av LOU. En av författarna till debattartikeln är Linköpingsbolaget Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.
– Jag blir själv lite provocerad – jag ser effekterna av LOU varje dag i mitt jobb. Allmännyttans samtliga bolag köper byggentreprenader för 40 miljarder varje år och om lagen nu fördyrar med tio procent innebär det fyra miljarder. Med de pengarna skulle vi kunna göra väldigt mycket nytta för våra kunder, säger vd:n.
– Det är framförallt nyproduktion som det här berör och när man sätter hyrorna är de baserade på produktionskostnaden. Effekten av LOU är alltså att hyrorna blir tio procent dyrare, fortsätter Fredrik Törnqvist.
Vad är det då med LOU som ökar kostnaderna? Enligt Sveriges allmännytta, med Stångåstadens vd inkluderad, handlar det bland annat om att lagen uppfattas som krånglig av leverantörerna vilket leder till färre anbud. Upphandlingsförfarandet tar också lång tid, möjligheten till affärsmässiga förhandlingar är små och tilldelningsbesluten, alltså vilken anbudsgivare som får uppdraget, blir ofta överklagat. Den process som följer kräver resurser.
– Det vi vill med det här är att få till en diskussion. Jag ser det som mitt jobb att försöka skapa förutsättningar för mer prisvärda bostäder, säger Fredrik Törnqvist som i ett eget pressmeddelande, genom Stångåstaden, utvecklar sina tankar kring LOU.
Men LOU leder väl till ökad transparens i upphandlingar och förhindrar korruption?
– För oss är det helt självklart att det ska fortsätta att vara så. Vi vill alltid göra den bästa möjliga affären förstås men vi vill ju också att det ska vara etiskt riktigt och transparant. Det finns massor av företag som inte omfattas av LOU och där funderar man inte över om det skulle vara korrupt bara för det, svarar vd:n och fortsätter:
– Sedan tror jag att LOU har hjälpt till att skapa ordning och reda, och det är något vi självfallet skulle behålla.
Kan ni som beställare tackla LOU annorlunda?
– Det har vi kämpat med länge, vi har försökt att hitta lösningar så som samverkans- och ramavtal. Tyvärr blir även dessa upphandlingar överklagade ibland och det löser inte situationen. De grundläggande förutsättningarna är fortfarande svåra att komma ifrån.
Tror du att det går att förändra lagen istället för att ni undantas den?
– Om man kunde genomföra förändringar så att våra förutsättningar förbättras är vi givetvis positiva till det. Samtidigt tror vi nog att den bästa lösningen ändå skulle vara att den här typen av bolag undantas, säger Fredrik Törnqvist.
Mari Hultgren (S) är vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden:
– Jag ser absolut fördelar med LOU, den förhindrar slutna upphandlingsprocesser, men samtidigt tror jag att det finns fog för att se över lagen och fokusera på om det finns något som förhindrar smidighet och leder till högre kostnader. De högre kostnaderna skulle istället kunna komma till nytta för hyresgästerna.