Den senaste butiken i raden som ger kunden chans att plocka sallad själv är Östenssons i Haninge. Där finns ett särskilt system med stämpelkort. Stämpla ditt kort i kassan och du får din sjätte sallad gratis. Bra säger herren som inte vill vara med på bild. Snabbt plockar han till sig en lunchsallad och går till kassan.
Stämpelkortet är ett sätt att premiera de trogna kunderna men givetvis också ett sätt att få kunden att välja just den här butiken. Butikschef är Micke Rosevall. Han plockar ihop det han skulle välja i en sallad. Gröna oliver, avocadobitar, marinerade champinjoner, kyckling, bönor och på toppen en skvätt vinägrett.
– Vi byter ingredienser för att den som kommer hit ofta inte ska behöva äta samma sallad flera gånger i rad, säger Micke.
För butiken som är ganska nyöppnad var det självklart att hänga på trenden med salladsvagn. Många andra har det och visst säljer man bra. För den här affären är det inte kollat eftersom man nyligen öppnat. Men Micke Rosevall han vet minsann.
– Det finns små butiker med kanske bara en fjärdedel av vår yta som säljer 20 ton lössallad om året!
Här kostar ingredienserna en knapp tia hektot. Och så som sagt den sjätte salladen gratis.
– Jag handlar här flera gånger i veckan och i dag kom jag bara för salladen, säger Carina Vårdstedt som plockar med eftertanke.
Hon går en utbildning om kost och motion och försöker praktisera det hon lärt sig.
– Gurka är jättebra fast jag trodde det bara var vatten. Men vi får i oss så mycket mat som är sur och då neutraliserar gurkan som är basisk, säger hon och plockar lite extra.
Hon plockar protein och grönsaker, avocado för att fettet är så bra, lite quinoa, kyckling och oliver. Keso är bra och det är så kletigt att salladssås känns överflödigt.Therese Forslind håller ett vakande öga på oss och salladen. Therese är ansvarig för delikatessdisken och salladsvagnen. Hela delin, som det heter numera.
Hon fyller på, torkar av kanter och kontrollerar att allt ser fräscht. Hon berättar att pasta, kycklig och skaldjur går åt mest. Framför allt kräftstjärtarna. Hala salladsvagnen håller max tre grader eftersom det klarar både grönsaker och skaldjur.
– Viktigast är att allt är fräscht och att sortimentet lever. Lite efter årstiden men framför allt för omväxlings skull, säger Therese och fyller på kräftstjärtarna inför lunchens förväntade anstormning.