Januari–april är årets viktigaste tertial för Tekniska verken. Då brukar Linköpingsbornas behov av el och fjärrvärme generera störst intäkter. I fjol, som var ett bra år för Tekniska verken, var vinsten efter finansiella poster 439 miljoner kronor under de månaderna.
I år hade bolaget budgeterat för en ännu högre vinst, men i stället sjönk den till 286 miljoner kronor.
En liten del av vinsttappet beror på Covid-19 – avfallsmängderna har minskat, liksom användningen av biogas i stadsbussarna.
– Men det är temperaturen som är den stora orsaken, tillsammans med ett dramatiskt fall på spotpriserna på el. När både temperaturen och elpriset slår på det här sättet är det naturligtvis inte bra för oss, konstaterar Niclas Petersen, ekonomi- och finansdirektör på Tekniska verken.
Tekniska verken har flera stora, pågående investeringar. I Sunne byggs en vindkraftspark, pannorna i kraftvärmeverket byggs om för att bli kol- och fossiloljefria och på Linköpings landsbygd dras bredbandsfiber fram. De investeringarna påverkas inte av vinstfallet, enligt Petersen.
– Vår strategi för satsningar ligger fast. Resultatet för koncernen är fortfarande starkt, även om det inte är lika bra som förra året. Det vi får göra i en sådan här situation är att vara noggranna och återhållsamma. Vi får prioritera och se om vi ska ta något före det andra, men det är inte så att vi ruckar på några strategier i det här läget, säger han.