Efter kirurgskandalen: "Det är helt oacceptabelt"

Upprördheten var stor utanför US entré efter Correns granskning om kirurgskandalen. "Det är inte patientsäkert att personal med missbruk får jobba i vården", säger Chiman Hosein Tayyar. Flera vi möter vill införa alkotester på sjukhuset. Men Marie Morell, regionråd i Östergötland, är tveksam: "Integriteten är ganska viktig också."

Sjukhusbesökarna Selma Rosén och Erika Arvik tycker det är självklart att patientsäkerheten ska gå före vårdpersonalens integritet. "Vi lägger ju våra liv i deras händer."

Sjukhusbesökarna Selma Rosén och Erika Arvik tycker det är självklart att patientsäkerheten ska gå före vårdpersonalens integritet. "Vi lägger ju våra liv i deras händer."

Foto: Jasmine Hübinette

Linköping2024-09-18 19:00

Correns granskning visar att läkare och sjuksköterskor får jobba kvar i vården och behandla patienter - trots att de dömts för grovt rattfylleri och narkotikbrott och varit påverkade på sin arbetsplats. 

– Det är inte patientsäkert, säger Chiman Hosein Tayyar som jobbar som undersköterska och tandvårdsbiträde.

Se fler reaktioner i videon.

undefined
"Just i vården tycker jag inte det är fel med alkotester. Vi jobbar ju med människor och patientsäkerhet så jag tycker att man borde få ta sådana tester", säger Chiman Hosein Tayyar som är undersköterska och tandvårdsbiträde.

Alla sjuksköterskor och läkare som utreddes av tillsynsmyndigheten Hsan för missbruksrelaterade brott förra året fick behålla legitimationen. Även om de fick prövotid kan de jobba kvar precis som vanligt. Inga alkotester görs på arbetsplatsen och patienterna får inget veta.

– Det är helt oacceptabelt och visar att en lagändring eller ändrad tillämpning av lagen krävs, säger Bo Karlsson (SD), vice ordförande Regionstyrelsens personalutskott i Region Kalmar län som skickar patienter till US i Linköping.

– Det vore bra om myndigheter vid strafföreläggande eller annat domstolsbeslut kopplat till exempelvis narkotikabrott var skyldig att underrätta arbetsgivare. Särskilt för legitimationsyrken, säger Lena Granath (V), regionråd och personalutskottets ordförande i Region Kalmar län.

undefined
"Jag tycke det låter väldigt klokt med alkotester. Även lämna urinprov och kika efter droger. Har inte jag några droger i mig så har jag inte några problem att lämna urinprov eller blåsa i en alkometer", säger Nettan Palmqvist, verksamhetschef inom LSS, som tidigare har jobbat länge inom beroendevården.

De flesta vi pratar med tycker det är självklart att vårdpersonal med pågående missbruk inte ska jobba med patienter.

– För man inte är tillräckligt kompetent då, säger Nettan Palmqvist som tidigare har jobbat med beroendepatienter.

Kan man inte ha bra dagar?

– Nej, det kan man inte ha. Inte förrän den dagen man har fått hjälp och är ren och fri från sitt missbruk.

Men regionrådet Marie Morell (M) tycker att frågan är svår att svara på. 

– Jag tycker att det är svårt att svara kategoriskt ja eller nej på den frågan, för det är ju helt upp till den situationen man befinner sig i.

undefined
"Om man har rent mjöl i påsen så är det väl ingen fara med alkoteser", tycker sjukhusbesökaren Sonja Rundström.

Patienten Annelie berättade i Corren om chocken när hon insåg att neurokirurgen borrat på fel ställe i hennes ryggrad under en operation. Trots att personal larmat om att kirurgen verkade berusad några dagar tidigare fick kirurgen fortsätta operera patienter. Reportaget har väckt starka reaktioner i sociala medier:

"Men fy vad obehagligt!"

"Han bör sättas ur tjänst med en gång."

En vårdanställd som tidigare arbetat med neurokirurgen är upprörd över att det inte pratas om hur missbruksproblem påverkar arbetsplatsen.

– Det här drabbar oss alla. Det har tystats ner och skapat oro bland personalen. Ingen frågar hur vi mår, trots att det är vår arbetsmiljö också.

Hon visste inte att Annelie hade skadats förrän hon läste om det i Corren.

– Ingen har tagit ansvar för det här. Varför tog arbetsgivaren inte prover på kirurgen när personalen larmade? Då hade man vetat, säger hon.

undefined
"När det gäller operation och så, då är det ju livsavgörande om du är påverkad, så då måste du ha några åtgärder. Men om du ska ha alkotest eller så, det vet jag inte. Det blir ju som att du aldrig litar på personen. Folk kan ju ta illa upp. Men samtidigt: Har du inget att dölja så...", funderar Elin Magnusson specialistundersköterska.

Reaktionerna är kraftiga även hos politikerna som Corren har haft kontakt med.

– Det är oerhört tragiskt när en patients hälsa påverkas negativt på grund av att vårdpersonal yrkesutövat under påverkan av droger eller alkohol. Det är oacceptabelt, säger Kaisa Karro (S), oppositionsråd i Region Östergötland.

– Arbetsgivaren behöver ha en policy för alkohol och droger som är väl kända på arbetsplatsen och ska ses som en naturlig del av arbetsmiljöarbetet, säger Margareta Fransson (MP), gruppledare i Region Östergötland. 

Hon har haft sjuksköterskelegitimation sedan 1999, men "har nog aldrig varit med om att man samtalar om dessa frågor på arbetsplatsen".  

– Jag önskar att det skulle ske naturligt, på samma sätt som man pratar exempelvis om ergonomi, och inte bara när något har hänt för då är det för sent. 

Flera av dem vi möter utanför Universitetssjukhuset i Linköping tycker att sjukhusen borde införa alkotester för personal.

– Kommer man på att de missbrukar så kan det vara befogat med alkotester på arbetet, säger Sonja Rundström.

Det finns även politiker som tycker det kan vara befogat med alkotester. Men Marie Morell, regionråd i Östergötland är tveksam till att testa vårdpersonal för alkohol och droger. 

– Det är ganska integritetskränkande att göra ett sånt test, säger hon.

Hon anser inte heller att regionen behöver få information när vårdpersonal får körkortet indraget på grund av rattfylleri - eller att patienter ska få veta när tillsynsmyndigheten beslutat om prövotid på grund av missbruksrelaterade brott.

– Rent allmänt tycker jag att integriteten är ganska viktig också, säger hon.

Se intervjun - och fler reaktioner från patienter i videon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!