Allt fler drabbas av hudcancer – solarier ökar risken

Under de senaste 20 åren har antalet insjuknade i malignt melanom i Sverige eskalerat, inte minst i Östergötland. Risken ökar för de som utsätter sig för UV-strålning främst från solen, men solarier utgör också en del av problematiken, menar experter.

Enligt nationell statistik för hudmelanom har antalet fall i Östergötland ökat kraftigt. "Våra solvanor är fortsatt oroande", säger Karolin Isaksson, registerhållare för Nationella kvalitetsregistret för hudmelanom och överläkare i kirurgi vid Centralsjukhuset Kristianstad.

Enligt nationell statistik för hudmelanom har antalet fall i Östergötland ökat kraftigt. "Våra solvanor är fortsatt oroande", säger Karolin Isaksson, registerhållare för Nationella kvalitetsregistret för hudmelanom och överläkare i kirurgi vid Centralsjukhuset Kristianstad.

Foto: Privat, Mostphotos

Linköping2023-04-25 05:00

Enligt en ny rapport från Regionalt cancercentrum syd har ökningen av antalet sjuka i hudcancer tredubblats på 2000-talet i södra Sverige. Statistiken från Östergötland följer samma mönster. Enligt Nationella kvalitetsregistret för hudmelanom har antalet fall ökat även i sydöstra Sverige.

– Man ser en ökning av antalet personer som diagnostiseras med malignt melanom i huden i hela landet. Tyvärr är det en oroväckande utveckling som vi har sett de senaste två till tre decennierna, säger Karolin Isaksson, registerhållare för Nationella kvalitetsregistret för hudmelanom och överläkare i kirurgi vid Centralsjukhuset Kristianstad.

Vad beror ökningen på?

– Det är välbelagt att solens strålar är den största orsaken till att utveckla melanom och det är framförallt skadligt att bränna sig upprepade gånger. Våra solvanor är fortsatt oroande, vi är en "soltörstande" befolkning som reser mycket på solsemestrar, svarar Isaksson och förtydligar:

– Det handlar inte om att inte vistas i solen för solen har positiva egenskaper. Men man ska umgås med solen på ett förnuftigt sätt och undvika solens varmaste strålar mitt på dagen, speciellt under senvår och sommar.

Det är inte bara solen som utgör faran, strålning från solarier ökar också risken för sjukdomen. En utveckling som har lett till att flera läkare uttryckt sin önskan om ett förbud mot solarier.

– Jag har tillsammans med flera kollegor från andra instanser i höstas skrivit ett brev till Strålsäkerhetsmyndigheten i vilket vi önskar att man lyfter frågan på en högre politisk nivå och arbetar för ett förbud mot kosmetiska solarier i likhet med bland annat Australien som har ett förbud sedan 2015.

undefined
Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten finns ett tydligt samband mellan solariesolande i unga år och hudcancer.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten finns ett tydligt samband mellan solariesolande i unga år och hudcancer. Myndigheten avråder även från att generellt sola solarium och uppger att användning av solarier tillhör den högsta riskkategorin för hudcancer.

Om solarier ökar risken för hudcancer – varför finns de kvar?

– Ja, det kan man undra. Dock är det inte något som vi i sjukvården kan besluta om. Frågan måste upp på agendan och det hade mer än gärna välkomnats av oss om sådana solinrättningar förbjöds.

En del av lösningen, enligt Isaksson, är att utbilda allmänheten om de risker som finns.

– Man pratar mycket om oron med att barn och ungdomar alltid är på sina mobiler, men det pratas för lite med barn och ungdomar om risken med att vara för mycket ute i solen.

I grannkommunen Norrköping har vissa solarier drivits i kommunens regi. Dessa solarier avvecklades på grund av allvarliga brister. Enligt David Törngren, miljöskyddsinspektör på Linköpings kommun, har det inte funnits några kommunala solarier i Linköping, men antalet privata verksamheter som erbjuder solarium är ganska konstant, några verksamheter upphör och några tillkommer.

Kommunens hälsoskyddsenhet genomför med några års intervall återkommande tillsyn på solarier. Miljöskyddsinspektören uppger att vid deras tillsyn har brister noterats, vilket verksamheterna fått information om och vidtagit åtgärder.

Råd om man solariesolar

Anpassa tiden i solariet efter din hudtyp och hur solkänslig du är.

Använd inte solarium om du har solat ute i solen samma dag eller om det har gått mindre än två dygn sedan du senast solade.

Sola inte mer än fem minuter första gången.

Sola aldrig så att huden blir röd efteråt.

Sola inte i solarium i förebyggande syfte inför en utlandsresa. Det ger inte ett säkert skydd mot skador från solen.

Sök läkare om dina födelsemärken börjar klia, blöda, förändras eller växa.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!