Nästan 400 fickstölder anmäldes till polisen i Östergötland i juni, jämfört med maj då det bara var drygt 100.
– De senaste veckorna har vi fått in anmälningar i stort sett varje helg, säger Martin Hedberg, utredningsbefäl, mängdbrottsenheten i Linköping.
Hittills i år har 991 fickstöldsanmälningar gjorts i länet. För samma period förra året var antalet omkring 600.
I Linköping syns framför allt en ökning när det gäller fickstölder av mobiltelefoner. Det handlar oftast om ficktjuvar som verkar i krogmiljö.
– Mörker, folkmassor och alkohol underlättar för tjuven, säger Martin Hedberg.
Ficktjuven passar på när trängseln är som värst. I bankomatkön, på busshållplatsen, shoppingstråket eller musikfestivalen är det viktigt att ha sina värdesaker under uppsikt.
Några nya knep eller tjuvstrategier?
– En ny tendens vi sett i vår är fickstölder som sker i vågor. Under en period kommer det in flera anmälningar med samma brottstid, ofta runt en begränsad plats. Sedan blir det tyst ett tag innan det kommer in ett gäng anmälningar igen, säger Martin Hedberg
Upplägget är klassiskt. Ficktjuven är sällan ensam.
– Det är få anmälare som har något signalement, oftast upptäcker man ju först en stund senare att plånboken är borta.
Men oftast kan stölden kopplas till en knuff, en krock eller minnet av någon som distraherat genom att knyta skon, medan en kumpan skridit till verket.
Hur kan man undvika att bli utsatt?
– Till exempel genom att ha väskan stängd, inte bära på ryggen och inte ha koder till kort och telefoner i väskan eller plånboken.Telefonen kan man ha i fickan i stället för i handen eller på bordet, säger Martin Hedberg.