På våning 18 i huvudbyggnaden på US ligger sedan några dagar tillbaka ett nytt korttidsboende. Det drivs av Attendo på uppdrag av äldrenämnden i Linköpings kommun, tillsammans med Region Östergötland. Det här gemensamma projektet ska också tjäna som testverkstad över hur teknik i en framtid kan underlätta livet för många äldre och för vården.
Att det med kommunala – och regionala – mått mätt gått med blixtens hastighet är knappast en överdrift. Överenskommelsen om samarbetet slöts i februari. Häromdagen flyttade de två första patienterna in och strax före invigningen vid fredagslunch så var alla tio platserna upptagna.
Det har gått så snabbt att nämnden knappt har hängt med, avslöjade Mikael Sanfridsson (S) äldrenämndens ordförande.
En stund innan avtalad tid dök frågan, huruvida det handlade om en invigning eller möjligen bara en presskonferens, upp. Här visade kommunala och regionala företrädare prov på god samverkan och enades om att tillställningen kunde vara både ock.
Betalningsansvarslagen – som reviderats och nu träder i kraft nästa år – har gjort det nödvändigt för både kommuner och regioner/landsting att snabba på vårdövergångarna från slutenvård till primärvård och kommunal omsorg. Det är här som det nya korttidsboendet kommer in. Här ska framtida modeller och möjligheter testas. Som exempelvis på vilket sätt kommunikationen ske, och vilka hjälpmedel en enskild kan behöva i sitt hem.
– Det handlar mycket om vårdplanering och nu vill vi testa hur vi genom kontakter på distans, med bland andra läkare, kan få den processen att gå fortare. Målet är att patienten ska komma hem så snabbt som möjligt, säger Linda Ljungqvist omsorgsdirektör i Linköping.
Rolf Östlund, närsjukvårdsdirektör i centrala Östergötland, berättar att en ansökan om forskningsstöd – för att skapa ett "verklighetslabb" – har skickats till Vinnova.
Mikael Sanfridsson är nöjd, inte bara för att antalet korttidsplatser har blivit fler. Han ser också en chans för kommunen – och regionen – att ligga i framkant med att utveckla framtida välfärdstjänster.
– Genom att testa det här redan nu kan vi dra lärdom och få viktiga erfarenheter när det är dags att genomföra det brett.
Någon upphandling har inte skett. Istället har Attendo fått ett tilläggsavtal till ett redan befintligt avtal. Tilläggsavtalet räcker fram till sista september i år.
Även om korttidsboendet ska vara det första i sitt slag är inte Henrik Edin, biträdande regionchef för Attendo, orolig för verksamheten.
– Vi har god, och lång erfarenhet av korttidsboende, och hoppas kunna dela med oss också av vår erfarenhet, säger han.