Körde omkring med jättepaket – döms för brott

Den 54-årige mannen körde omkring med ett stort paket i sin bil. Enligt tingsrätten skymde paketet förarens sikt och nu har han dömts.

Ett stort paket skymde enligt tingsrätten sikten för den 54-årige föraren. (Bilden är hämtad ur förundersökningen.)

Ett stort paket skymde enligt tingsrätten sikten för den 54-årige föraren. (Bilden är hämtad ur förundersökningen.)

Foto: Polisen

Linköping2024-06-05 10:11

Det var på kvällen den 21 mars i år som en polispatrull bestämde sig för att stoppa och kontrollera en bil på E4 nära Linköping. Poliserna noterade att bilen var lastad med ett stort paket från Ikea. "Kartongen är platt och står på höjden genom hela bilen", skrev en av poliserna i sin rapport. 

Poliserna förmådde den 54-årige föraren att stanna och de kunde då konstatera att paketet skymde sikten. "Vi förklarar för föraren att detta är helt livsfarligt". Enligt poliserna gick det endast att se ut någon centimeter högst upp på den högra främre sidorutan. 

54-åringen tycktes dock inte dela poliserna bedömning. Han uppgav att han körde försiktigt och att han under den planerade färden bara behövde svänga vänster. 

Poliserna visade 54-åringen hur det går till att fälla bilsätet framåt för att på det sättet kunna lägga paket ned så att det inte skymmer sikten. 54-åringen ansåg dock inte att han gjort något fel och vägrade att skriva under boten. Poliserna tog då bilder på paketet hur det låg i bilen innan det lastades om.

Åklagaren åtalade 54-åringen för brott mot trafikförordningen. Mannen nekade dock till brott och menade under rättegången i Linköpings tingsrätt att paketet inte alls stod på det sätt som polisens bilder visar.

Rätten konstaterar dock att polismannen vittnat under ed om hur paketet var placerat och dömer 54-åringen att betala 1 200 kronor i böter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!