Körde omkring med bilen full av lustgas – åtalas för brott

En 21-årig man körde omkring i en personbil som var lastad med mängder av lustgastuber. Nu har han åtalats för att inte ha förankrat lasten på föreskrivet sätt.

Bilen som 21-åringen körde var lastad med lustgas. (Bilderna är hämtade ur förundersökningen.)

Bilen som 21-åringen körde var lastad med lustgas. (Bilderna är hämtade ur förundersökningen.)

Foto: Polisen

Linköping2024-10-21 14:00

Det var strax före midnatt den 12 oktober i år som en polispatrull som färdades på Drottninggatan fick syn på en bil som kördes i tämligen hög hastighet. Poliserna bestämde sig för att stoppa och kontrollera föraren. Polisen signalerade åt den 21-årige föraren att stanna. Efter sedvanlig kontroll av körkort och nykterhet noterade poliserna att bilen hade en något ovanlig last. 

"Vi noterar att han har flera lådor med lustgastuber samt lösa tuber liggandes både i baksätet och i bagaget i bilen. Vi påtalar att han måste ha dessa lastsäkrade för att få köra omkring med dem på det sättet", skrev en av poliserna senare i sin rapport. 

21-åringen ansåg dock inte att han gjort något fel och vägrade att skriva under en ordningsbot. Mannen har nu istället åtalats vid Linköpings tingsrätt för brott mot trafikförordningen. Åklagaren anser att 21-åringen ska dömas att betala 1 500 kronor i böter. 

I förhör har mannen nekat till brott. Han säger att han inte hade en aning om att han var skyldig att förankra lasten. 

Av förundersökningen framgår inte i vilket syfte 21-åringen körde omkring med stora mängder lustgas.

 Under senare tid har det uppmärksammats i media att lustgas används som berusningsmedel av företrädesvis yngre personer. Det är inte förbjudet att inneha lustgas – men en statlig utredning har föreslagit att det ska bli förbjudet att sälja gasen till någon under 18 år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!