Körde omkring med 804 liter fulsprit – frias för brott

Polisen stoppade en skåpbil som var lastad med 804 liter sprit. Men Linköpings tingsrätt anser inte att den 24-årige föraren gjort sig skyldig till något brott.

I skåpbilen fanns 67 kartonger som innehöll 804 flaskor sprit. Men enligt polisen var det inte Smirnoffs vodka i flaskorna. (Bilderna är hämtade ur förundersökningen.)

I skåpbilen fanns 67 kartonger som innehöll 804 flaskor sprit. Men enligt polisen var det inte Smirnoffs vodka i flaskorna. (Bilderna är hämtade ur förundersökningen.)

Foto: Polisen

Linköping2024-06-30 18:00

Det var på kvällen den 13 april 2020 som polisen övervakade trafiken på E4 i höjd med Linköping. En patrull lade märke till en vit skåpbil som såg ut att vara tungt lastad. 

Polisen stoppade skåpbilen och kontrollerade den 24-årige föraren. När polisen frågade mannen vad fordonet var lastat med påstod han att han inte visste. Poliserna öppnade skåpbilen och fick då syn på ett stort antal kartonger. 

Det visade sig att det rörde sig om totalt 67 kartonger som innehöll 804 liter sprit. Av etiketterna att döma skulle det röra sig om 804 flaskor vodka av märket Smirnoff. 

Nationellt forensiskt centrum kunde senare slå fast att det inte alls var Smirnoffs vodka i flaskorna – utan sprit som tillverkats illegalt och sedan tappats på flaskor med det etablerade vodkamärkets varumärke. 

24-åringen åtalades för grov olovlig befattning med sprit. Han medgav i förhör visserligen att han transporterade spriten – men förnekar brott. Han sade sig ha blivit erbjuden 1 000 kronor för att genomföra transporten. 

– Jag öppnade och såg att det var sprit. Jag frågade om det och de sa att de hade papper på det och att det var lagligt. Hur dum jag än var, hade jag sett något annat olagligt så hade jag inte åkt med det, sade 24-åringen i förhör. 

Linköpings tingsrätt anser visserligen att det är utrett att mannen transporterade sprit som var olovligen tillverkad. Rätten anser dock inte att åklagaren lyckats bevisa att 24-åringen var medveten om detta faktum och han frias därför. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!