Vår stad
Inte gör det saken sämre att sedan 1988 hänger en replik till Forumteaterns färgsprakande ridå i en av rådsalarna i Förenta nationernas skyskrapa i New York. Ett annat exemplar återfinns i Tekniska Högskolans kårhus i Stockholm.
Mönstret kallas Pythagoras och beskrevs av Svenska Dagbladets respekterade kulturskribent Gotthard Johansson som en fyndig triangelkomposition. DN skrev att Pythagorasridån verkligen visar det festligaste, tyngsta och varmaste stoftet i elektrisk belysning.
Original-ridån var vävd på NK:s textilkammare under ledning av dess legendariska chef Astrid Sampe. Markelius beskrev ridåns färger som olika röda toner från orange till purpur med inslag av svart och vitt. Den är utförd i filmtryck på bomullssammet.
Hela byggnadens ursprungliga interiör präglades av Markelius och hans medhjälpare Bengt Lindroos omsorg om detaljerna. Ett exempel är de ännu bevarade av Lindroos formgivna dörrhandtagen. Den välkände samhällsdebattören Olle Bengtzon karaktäriserade byggnadens interiörer som för sin tid banbrytande och aldrig överträffade.
Efter det att Folkets Hus sålts kom originalridån sorgligen att försvinna. I Corren skrev Olle Bengtzon att Forumteaterns originalridå hade eldats upp i Gärdstadverken.
Vid inredningen av Nationernas Hus sparades ingen möda för att i möjligaste mån återskapa Markelius interiörer. Bland annat nytillverkades Pythagoras-ridån. Forumteaterns ursprungliga färgsättning, svartmålat tak och rött tyg på stolarna, värnades. Även sidoväggarna ovanför sidogångarna har bevarat sina ursprungliga obehandlade fururibbor.
Likaså nytillverkades den svartvita mattan i Forumteaterns sidogångar. Även det mönstret skapades av Markelius. Originalmattan var tillverkad av Wahlbecks fabriker här i Linköping.
Mönstret till ridån i B-salen kallade Markelius för Set Square, det vill säga vinkelhake. Den är utförd i gult, svart, vitt samt brunt och även den tryckt på bomullssammet under ledning av Astrid Sampe. SvD skrev att färgen lyser mättad och mäktig. Inför öppnandet av Nationernas Hus lagades och rengjordes originalridån.
Sven Markelius var en av tio arkitekter från olika delar av världen som tillsammans ritade FN-skrapan. När en sal som Markelius ritat skulle restaureras 1988 bestämdes att där sätta upp en replik till den för Linköpings Folkets Hus skapade Pythagorasridån.