Ända sedan Tekniska verken byggde sin biogasanläggning för drygt 20 år sedan har man levererat gas till stadsbussarna. Sedan 2012 sorterar Linköpingsborna sitt avfall i gröna påsen och därmed bidragit till att driva stadens bussar på ett klimatvänligt sätt.
Östgötatrafiken upphandlade nyligen busstrafiken för 2020–2030 och i Linköping blev det Nobina som fick kontraktet. Nobina har i sin tur upphandlat biogas till sina bussar, och den upphandlingen vanns av Gasum AB.
– Vi valde att konkurrensutsätta även gasen när vi upphandlade trafiken. Det handlar om att få den mest kostnadseffektiva lösningen, säger Jonas Bruce, trafikchef på Östgötatrafiken.
Nobinas kommunikationschef David Erixon säger att Gasums anbud uppfyllde alla kvalitets-, miljö- och hållbarhetskrav och var ekonomiskt mest fördelaktigt.
– Det handlar om att leverera mest kollektivtrafik för pengarna. I grund och botten är det ju skattepengar vi ska jobba med här. Gasum får transportera gasen längre, men vi har ställt krav på att fordonen framförs på biobränslen, säger han.
Gasum AB är ett dotterbolag till den finska, statsägda gaskoncernen Gasum och har anläggningar i bland annat Örebro och Katrineholm.
Gasum har fått statsbidrag för att bygga en stor anläggning någonstans i Östergötland, men inga beslut är fattade. Till en början skulle gasen därför få transporteras till Linköping. Anläggningen i Örebro ska konverteras till flytande gas, vilket gör den mycket enklare att transportera.
Anna Lövsén, vd på Tekniska verkens dotterbolag Svensk Biogas, hade förstås hoppats på att få fortsätta leverera gas till Linköpings bussar. Det handlar om en tredjedel av företagets gasproduktion.
– Det är en snygg helhetslösning när Linköpings bussar går på biogas som är producerad här. Men det är inga konstigheter, detta är ett rent affärsmässigt utfall. Vi kommer förstås att fortsätta göra biogas och biogödsel av matavfallet och sälja gasen någon annanstans. Klimatnyttan som vi gör blir densamma. Till 2020 kommer vi även att leverera flytande biogas, som då kan gå till tunga transporter och industri, säger hon.
Linköping har i dagsläget 87 stadsbussar. 15 av dem kommer att gå på el när Nobina tar över. I Norrköping kommer två bussar att vara eldrivna och 27 gå på biogas. Där är det Transdev som kör.