Köpare på gång till förfallna skolan

Tomten med den gamla Vretaskolan i Berg är på väg att säljas – men inte till Linköpings kommun. Enligt ägaren kan affären vara i hamn inom kort.

Förfallet kan vara på väg att stoppas. Region Östergötland uppger att en köpare är på gång till den gamla Vretaskolan i Berg.

Förfallet kan vara på väg att stoppas. Region Östergötland uppger att en köpare är på gång till den gamla Vretaskolan i Berg.

Foto: Alva Rödin

Linköping2020-11-10 06:00

2011 lämnade Naturbruksgymnasiet den gamla skolan i Berg. Sedan dess har ägaren Region Östergötland velat sälja tomt och byggnader som förfallit och vandaliserats.

undefined
Trots att Region Östergötland anlitar ett vaktbolag för att hålla koll på området är byggnaderna nedklottrade och i skolbyggnaden gick det i början av veckan att ta sig in via ett sönderslaget fönster på markplan på ena gaveln.

Linköpings kommun var länge intresserad. 2017 fattade kommunfullmäktige beslut om köp men backade ur i december 2019.

Reine Sundell, fastighetschef på Region Östergötland, uttryckte då frustration över att förhandlingarna dragit ut på tiden och att köpet hävdes.

I dag är läget annorlunda.

– Vi är mitt uppe i en försäljningsprocess som har varit i gång sedan i våras. Jag kan inte säga vilka vi förhandlar med men vi hoppas att allt ska vara klart inom någon månad, säger Sundell.

Ska det byggas bostäder på tomten?

– Det blir en fråga för den nya ägaren och Linköpings kommun att komma överens om när det tas fram en ny detaljplan. Den delen handlar om att utveckla Berg och där vill inte vi vara med. För oss är det viktigaste att sälja. Regionen vill inte ha det här kvar. Vi har andra saker att fokusera på, säger Reine Sundell.

undefined
Den gamla Vretaskolan har utsatts för skadegörelse - både utvändigt och invändigt. "Vi tvingades göra en stor insats i våras sedan några tagit sig in i byggnaderna och förstört", säger Reine Sundell, fastighetschef på Region Östergötland.

Flera av de gamla skolbyggnaderna anses ha ett kulturhistoriskt värde och Sundell uppger att planen är att åtminstone huvudbyggnaderna bevaras.

Efter att kommunen backat ur affären sa samhällsbyggnadsnämndens ordförande Muharrem Demirok (C) att marken var fortsatt intressant och ärendet fortsatt prioriterat. Men enligt Reine Sundell förs inga förhandlingar mellan parterna.

– Nej, kommunen är inte inblandad.

Så här kommenterar Muharrem Demirok utvecklingen:

– Vi är fortsatt intresserade. Men det är inget självändamål att kommunen äger marken. Har Regionen hittat en annan köpare som är beredd att betala mer är jag den första att gratulera. Och i ett sådant läge är vi beredda att hjälpa till med det vi kan för att se till att området utvecklas.

undefined
2011 flyttade Naturbruksgymnasiet från Berg. Efter att en kort tid ha fungerat som förskola har lokalerna sedan dess stått oanvända.

Kommunen motiverade beslutet att dra sig ur affären förra året med att höga halter alunskiffer i marken skapade osäkerhet om hur stor del av området som kan bebyggas och att priset på 34,5 miljoner kronor därför var för högt.

Socialdemokraterna röstade emot att häva köpet. Mari Hultgren (S), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, står fast vid den åsikten.

– Jag är fortfarande väldigt irriterad över att Alliansen med Muharrem Demirok i spetsen lät den här möjligheten slinka mellan fingrarna. Här hade kommunen en möjlighet att köpa in strategiskt viktig mark för att själva kunna styra byggandet framöver med bostäder där folk faktiskt har råd att bo, säger Hultgren.

Muharrem Demirok delar inte den beskrivningen.

– Socialdemokraterna hade fyra år på sig att göra klart en affär när de styrde. I stället lyckades de trassla bort det. Jag tycker S och Mari Hultgren bör se sig själva i spegeln innan de går ut med den typen av kritik. Och att kommunen skulle kunna bygga billigare bostäder efter att ha fått betala ett för högt pris för marken tror jag inte heller på. Det hade varit en urusel affär, säger Demirok. 

undefined
Socialdemokraterna i Linköping anser att kommunen gjorde fel som drog sig ur affären att köpa den gamla Vretaskolan. Partiet ser marken i Berg som strategiskt viktig.

Mari Hultgren å sin sida anser inte att argumenten om för högt pris och förorenad mark håller.

– Det går att anpassa byggandet efter markförhållandena och det kommer nya metoder hela tiden. Här hade kommunen en möjlighet att köpa in mark för framtida bruk och bygga om 10, 20 eller kanske 30 år, säger Hultgren och fortsätter:

– Drygt 30 miljoner var inget överpris. Pengarna fanns. I samma veva köpte kommunen in en fastighet i Ekängen, visserligen mindre, till samma kvadratmeterpris.

Vretaskolan i backspegeln

1955 stod lantbruksskolan i Berg, kallad Vretaskolan,  klar med bland annat skolbyggnad, elevhem, rektorsbostad och personalbostäder ritade av arkitekten NIls Tesch.

2011 flyttade Naturbruksgymnasiet nya lokaler vid Järngården närmare Ljungsbro.

Sedan dess har ägaren Region Östergötland försökt sälja tomten och fastigheterna i Berg.

2017 kom besked att Linköpings kommun skulle gå in som köpare, bevara de båda huvudbyggnaderna och bygga 300 bostäder på området. 2019 backade kommunen dock ur affären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!