Det var i november förra året som ledamoten i Linköpings kommunfullmäktige Björn Alling uteslöts ur Vänsterpartiet. Han hade då bland annat kritiserat partiledaren Nooshi Dadgostar för hennes uttalanden om Israel-Palestinakonflikten, och framfört på sociala medier att han tycker att Israel som stat ska avskaffas.
Partiledningen menade att uteslutningen inte handlade om att han kritiserat dem, utan att han ägnat sig åt grova påhopp internt under flera års tid. Alling själv överklagade beslutet, utan framgång.
Nu har han, tillsammans med tidigare riksdagsledamoten för V, Jeanette Escanilla, startat det nya partiet Solidaritet. De beskriver partiet som "socialistiskt och anti-kapitalistiskt".
– Vi ser att det finns ett tomrum på den politiska arenan när riksdagspartierna har gått åt höger, säger Björn Alling efter lanseringen.
Så det är inte helt enkelt för att du själv uteslutits som du startar ett nytt parti, för att kunna fortsätta verka politiskt?
– Min egen situation är ju att jag blev utesluten, men vi är nu ett hundratal personer runtom i hela Sverige som har tagit fram den här grundplåten och startriktningen för Solidaritet. Anledningen är just missnöjet med den politiska utvecklingen inom de befintliga riksdagspartierna, särskilt Vänsterpartiet.
Alling har en annan bild av uteslutningen än vad Vänsterpartiets ledning framfört.
– Anledningen till att jag blev utesluten var ju också för att jag protesterade mot den högervridning som partiledningen gjorde i en rad frågor.
Vänsterpartiet ställde krav i frågan om fri hyressättning och lyckades genom det fälla en regering. Skulle man inte kunna se det som att de snarare vridit politiken åt vänster?
– Det var ju 2021, och jag var en av dem som starkast applåderade att man fällde regeringen, säger Alling.
– Det var ett ögonblick av ljus och hopp för Vänsterpartiet. Men direkt efter att man hade fällt regeringen släppte man tillbaka Stefan Löfven helt utan krav, så det var ett undantag.
Med Solidaritet vill Alling nu driva en annorlunda politik. Bland annat handlar det om att kräva utträde ur NATO, sanktioner mot Israel, stoppad vapenexport, nedrustning av försvaret, och höjda skatter för att kunna anställa mer personal inom välfärden. Tanken är att partiet ska samarbeta med andra partier och organisationer, för att ställa upp med en gemensam valsedel inför valet 2026.
– Man ställer upp på en gemensam plattform och lägger åsiktsskillnaderna åt sidan för att gemensamt ta kampen mot högern.
Hur tror du det kommer att gå med ett sådant samarbete med tanke på hur samarbetet gått för dig i Vänsterpartiet?
– I Sverige är det ganska ovanligt med försök till större politiska koalitioner, men runtom i Europa finns det exempel att titta på. Jag tror att vi i Sverige är redo för att göra ett seriöst försök.
Det är inte så att ni i Solidaritet är individualister som har svårt att kompromissa?
– Nej, det är inte så jag upplever mina kamrater. Vi har kunnat kompromissa oss fram till en mycket bra startpunkt. Jag är bekväm med att vi kommer att kunna kompromissa även med andra rörelser och organisationer.
Exakt vilka partier och organisationer det handlar om vill Alling inte berätta i nuläget. Solidaritet ska ställa upp på alla nivåer; riksdag, region och kommun. Själv planerar Alling att fortsätta sitt arbete som fullmäktigeledamot, men nu med annan partitillhörighet.
– Min framtid finns fortsatt i Linköping, säger han.