"Kontanterna behövs – om kriget kommer"

712 kronor. Det är östgötarnas snittuttag i bankomater per månad. "Jag använder ytterst sällan kontanter", berättar den 65-årige Linköpingsbon Lars-Erik Palmér.

Foto:

LINKÖPING2018-11-22 05:00

Bankomat AB har presenterat uttagsstatistik för person och månad i varje län under årets inledande sex månader. Skåningarna toppar listan med ett snittuttag på 870 kronor per månad. Tvåa är Stockholms län med 815 kronor – trean Västmanland landar på 795. På jumboplatsen hittar vi västerbottningarna med ett snitt på 411. Genomsnittet för Sverige som helhet är 740 kronor.

Vid bankomaten på Stora Torget i Linköping står Lars-Erik Palmér, han berättar att han inte brukar använda kontanter.

– Det blir egentligen bara vid småköp – när jag vill ha en tidning i en kiosk, exempelvis. Och jag har märkt att många ställen, av olika slag, sällan har växel. De vill helt enkelt inte hantera kontanter – vilket jag har förståelse för, med tanke på rånrisken. Jag brukar ha mindre summor på mig. Just nu har jag någon hundring i plånboken, säger han.

Lars-Erik Palmér tycker att utvecklingen mot det kontantlösa samhället går alldeles för fort.

– Snart är korten borta också. I framtiden är det bara telefonen som gäller, vilket gör det besvärligt för en del.

– Och Sverige vill ofta ligga i framkant när det handlar om förändringar. Jag tycker inte att det är bra. Kontanterna behövs fortfarande – framför allt om kriget kommer. I Sverige har vi nyligen bytt utseende på sedlarna – och man kan undra varför vi har gjort det om vi inte kan använda dem?

Lars-Erik Palmér konstaterar att det digitala systemet är väldigt sårbart.

– Blir vi utsatta för elektronisk krigföring, så kan allt slås ut på något dygn.

56-årige Per Ledin, som bor i Örebro, är inne på samma linje.

– I Sverige litar man på staten – det är vår tradition. Men jag är lite skeptisk – och det är sunt. I dag har jag en femhundring på mig. I länder som Tyskland och England är det alltjämt helt naturligt att betala med kontanter på ställen som puben och bussen.

26-årige Niklas Valentiner, bosatt i Linköping, använder inga kontanter över huvud taget. Han berättar att han har en plånbok – men där finns det varken sedlar eller mynt.

– Jag har bara kort. Och många gånger använder jag swish. I ett eventuellt krig tror jag inte att vi har någon större nytta av kontanter. Vad vet vi om pengars värde i ett krig? Om hela systemet släcks ned, så har man större nytta av ett matförråd.

29-åriga Caroline Sjööh, Linköping, håller med.

­– Jag använder bara kontanter när barnen ska få sin veckopeng, säger hon.

Kontantbarometern

Svenskarna tog ut drygt 45 miljarder kronor i bankomater under det första halvåret i år. Det är en minskning jämfört med det sista halvåret 2017, då svenskarna tog ut sammanlagt 52,8 miljarder kronor. I Östergötland ligger Mjölby på förstaplatsen med 902 kronor per person och månad. Motala är tvåa på 856 kronor och Kinda bärgar tredjeplatsen med 808 kronor. På sistaplatsen parkerar Söderköping med 379 kronor. I Norrköping ligger snittuttaget på 755 kronor – och i Linköping är det 628 kronor per person och månad. Snittuttaget i Östergötland landar på 712 kronor per månad, vilket är lägre än riksgenomsnittet på 740 kronor.

Skåningarna toppar listan i Sverige. De tog i snitt ut 870 kronor per person och månad under de första sex månaderna 2018. På sistaplatsen hittar vi västerbottningarna med 411 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!