De senaste veckorna har vi rapporterat om flera fall av bristande kontakt mellan medborgare och kommunen, och kritik har framförts mot den tre år gamla tjänsten "Kontakt Linköping".
I januari skrev vi om prästen Kjerstin Petrelius Allard som försökt få kommunen och Tekniska Verken att laga trasiga lyktor i Skäggetorp. Hon berättade: "Jag har haft sju skriftliga kontakter och flera telefonsamtal. Det har varit svårt att komma i kontakt med någon person och få rätt svar. Under tiden har det varit mörkt, ingen har lagat ljusinstallationen som fungerar både som belysning och konstverk."
Först efter Correns publiceringar blev det en reaktion. "Man kan ju undra varför det ska vara så svårt för oss medborgare att få kontakt med kommunen och tjänstemän som har hand om frågor som man vill ta upp", sade hon då.
Lite senare skrev vi om en handikappramp för bad som kommunen införskaffat för 178 300 kronor och som placerades ut vid Sandviks camping norr om Roxen. Campingvärden Joakim Carlsson försökte i höstas slå larm om att isen var på väg att lägga sig och förstöra rampen, men kommunen reagerade inte. Nu är rampen förstörd. "Vi har helt klart brustit i våra rutiner. Nu måste vi undersöka vad som gått snett", kommenterade Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef på Linköpings kommun.
Efter publiceringarna har fler läsare hört av sig. En är Erik Zdansky som mejlade och berättade: "Själv försökte jag i somras slå larm om att alléträdsplantor, säkert dyra dom också, längs Kunskapslänken i Vallastaden höll på att torka bort men Kontakt Linköping verkade varken vilja släppa fram mig till parkavdelningen eller vidarebefordra informationen, i varje fall inte med någon skyndsamhet trots att det var akut. Jag misstänker att Kontakt Linköping som politikerna upprättat som en spärr mellan medborgarna och kommunen är medskyldiga till detta."
Chefen för Kontakt Linköping, Martin Liabäck, beklagar de negativa upplevelserna i kontakten med kommunen, men menar att undersökningar visat att invånarkontakten förbättrats kraftigt sedan Kontakt Linköping infördes för tre år sedan. I ett mejl skriver han bland annat:
"Vi vann just pris för bästa förändringsresan 2020–2021 bland både privata och offentliga aktörer som använder sig av Brilliants kundundersökningsverktyg. Vi jobbar hårt för att ständigt förbättra oss, men är självklart inte fullt i mål ännu."
Enligt Martin Liabäck hanterade Kontakt Linköping 280 000 ärenden under 2021.
"Vi som kommun har kommit långt i vårt arbete med att hjälpa kunder på ett snabbt och effektivt sätt. (...) Jag beklagar verkligen att medborgare uppfattar att vi inte tar deras frågor eller anmälningar på allvar. Vi har en fantastisk grupp medarbetare som arbetar med det här mycket dedikerat och engagerat hela dagarna och de kämpar för att kunna ge snabb, korrekt och trevlig service till alla som kontaktar kommunen via Kontakt Linköping. De ärenden vi inte kan svara på direkt lägger vi i ett ärendehanteringssystem och skickar till berörd förvaltning och enhet för vidare hantering."
Har du erfarenheter av Kontakt Linköping som du vill dela med dig av? Mejla oss på tipsa@corren.se.