Konsulten onåbar efter avslaget

Linköpings kommun avslog familjen Lindvall Johanssons ansökan om skolskjuts för deras två barn – mitt i barnens skolgång efter att de ha haft skolskjuts flera år. "Kommunen står aldrig för skolskjutsar för elever i en annan kommun".

Enligt Erik Östman (M) är finns det redan många elever på skolbussar och därför måste kommunen vara restriktiv med beslut om skolskjuts "i mån av plats".

Enligt Erik Östman (M) är finns det redan många elever på skolbussar och därför måste kommunen vara restriktiv med beslut om skolskjuts "i mån av plats".

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-08-31 17:00

Det är den förklaring som Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, ger oss när vi frågar om fallet.

Erik Östman säger sig inte kunna kommentera mer detaljerat i ett enskilt ärende, men enligt honom är det inte så konstigt att en sådan situation kunde uppstå, det vill säga att barnen plötsligt inte längre kan åka skolbuss trots att de har gjort det sedan skolstarten.

– I år är det väldigt trångt på skolbussarna och därför avvaktar man med beslut "i mån av plats".

Att Linköpings kommun prioriterar skolskjutsar till egna elever är inget nytt – och Jenny Johansson och Erik Lindvall, vars barn fick avslag, har full respekt för det. Men de förstår inte att de aldrig fick chans att prata med den handläggare som fattade beslut och vars namn stod under avslaget.

Redaktionen har också försökt nå handläggaren. Skolskjutsbesluten fattas av utbildningsförvaltningen, men handläggaren jobbar inte längre där. Personalen på kommunens växeltjänst Kontakt Linköping var hjälpsam, men hade svårt att hitta personen på kommunens telefon-lista. Till slut visade sig att handläggaren är en konsult som jobbar på ett konsultföretag och som just nu finns inom en annan förvaltning. Under sommaren anlitade kommunen konsulter för att jobba med skolskjutsfrågor.

– Det var en lösning för att personalen var på semester, säger Tor Andersson, avdelningschef på utbildningskontoret.

Han kan inte heller kommentera ett enskilt fall, men beklagar att familjen inte kunde komma i kontakt med den som fattat beslut om avslaget. Enligt honom tar utbildningsförvaltningen beslut om 4 000 ärenden som gäller skolskjuts och då kan det bli en propp i början. I år är det värre än tidigare på grund av två saker: en lagändring som ger eleverna rätt till mer lärandetid på skolan samt ett systembyte – kommunen har för första gången tagit emot ansökningar och skickat sina beslut digitalt.

– Vi måste först säkra vår egen kommuns elevers behov och nu när många elever kan stanna längre på skolan för att läsa mer påverkar det vår planering av skolskjuts. Jag förstår familjens situation men just nu kan vi inte ta beslut om skolskjuts i mån av plats. Övergången till digitalt system var nödvändig och det kommer att fungera bra men nu i början ställer det till, säger Tor Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!