I ett samarbete med konstnärer från länet sker under december en insamling via försäljning av konst till stiftelsen. Urologiska kliniken i Östergötland har 100 anställda och cirka 23 000 besök i öppenvården per år. Enligt läkaren och forskaren Martin Holmbom har patienterna länge velat sponsra klinikens verksamhet.
– Kliniken bedriver såväl högspecialiserad urologisk vård som basvård, man har redan kommit väldigt långt i utvecklingen och erbjuder i dag vård av mycket hög kvalitet. Det tror jag är anledningen till att patienterna efterfrågade möjlighet att sponsra verksamheten, säger Martin Holmbom.
Han noterar också att Region Östergötland inte har någon stiftelse där de skänkta pengarna kan riktas mot någon specifik klinik. De insamlade medlen till UroÖst-stiftelsen ska gå oavkortat till att stärka urologiska kliniken. Det har redan kommit in stöd från IT-företagen Uptive och Inceptive.
– Pengarna ska gå till aktuell forskning inom till exempel prostatacancer, blåscancer, njurcancer, njursten urologiska infektioner. Men även i att utveckla de mjuka värdena runt bemötandet av patienten. Det finns också många undersköterskor och sjuksköterskor som vill vidareutbilda sig utveckla sina kunskaper inom urologi, säger Martin Holmbom.
Några av konstnärerna Ida Niklasson, Hannah Lundberg, Marita Tuvesson och Susanna Lind. Ida Niklasson arbetar med grafik och blandar gärna in tusch, guld- och silversmeden Hannah Lundberg tillverkar bland annat smycken, Marita Tuvesson målar i akryl och Susanna Lind likaså. Hon målar gärna på ett speciellt underlag, nämligen pressade löv.
– Det är ganska känsligt för penseln fastnar lätt och gör hål i lövet, berättar hon.
För henne är det kanske lite extra speciellt skänka sin konst.
– Jag har själv anhöriga som har blivit sjuka och fått vård av personalen på urologiska kliniken, berättar hon.
En utställning kommer att arrangeras, troligtvis på Universitetssjukhuset i Linköping. Försäljningen riktas mot personalen inom Region Östergötland.
– Det omfattar 13 000 personer, därför jag att det finns ett underlag. Vi hade först tänkt oss ett konstlotteri, men när jag kollade det med vår jurist förstod jag att det måste ske med försäljning i stället. Jag hoppas att privatpersoner och företag i Östergötland ser styrkan i en lokalt förankrad stiftelse. Väljer man att skänka medel till UroÖst ska man känna sig trygg med att alla medel kommer att användas på absolut bästa sätt, säger Martin Holmbom.