Konstgräs ökar skaderisken

Spel på konstgräs ökar risken för överbelastningsskador. Det visar ny forskning från Linköpings universitet.

Foto: Tord Olsson/arkiv

Linköping2015-07-06 20:00

Konstgräsets vara eller icke-vara är omdebatterat. Nu kommer nya resultat från Liu som både bekräftar och punkterar tidigare föreställningar. Karolina Kristenson är nydisputerad doktor och i hennes studie kan hon se ett samband mellan överbelastningsskador och konstgräs.

– Vi ser en ökning av överbelastningsskador på ljumskar, i höften och i vadmuskulaturen i underbenet om spelarna har träning och hemmamatcher på konstgräs. Skillnaden är inte jättestor men klubbarna behöver vara uppmärksamma på effekterna. Däremot ser vi ingen ökad risk för akuta skador som sker omedelbart, säger hon.

Under säsongerna 2010-2011 har undersökningen kartlagt spelare i allsvenskan, den norska motsvarigheten tippeligan och i Champions League. Resultaten pekar också på att vissa föreställningar om konstgräs och naturgräs inte stämmer. Många fotbollsspelare tror att skaderisken ökar om spelarna byter underlag ofta, säger Karolina Kristenson.

– Men i min forskning ser jag inte alls något sådant samband, säger hon.

Under Fotbolls-VM i Kanada var många spelare negativa till konstgräset och det är en pågående debatt i allsvenskan. Spelare känner ofta oro över att spela på konstgräs. Karolina Kristensons resultat pekar, något förvånande, mot att spelare som spelar mycket på naturgräs och sedan spelar bortamatcher på konstgräs inte har en ökad skaderisk.

– Vi ser till och med att det är en sänkt skaderisk när du går från naturgräs till konstgräs. Eventuellt så gör spelarnas oro över underlaget att de tar färre risker i sådana matcher, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!