Konstgräs ger miljonklipp för LHC

Linköpings kommun vill betala 5,2 miljoner kronor för konstgräset vid Anders Ljungstedts gymnasium – trots att kommunen redan äger planen. Pengarna går till LHC:s bolag Ispalatset.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2016-06-08 10:15

Videon är inte längre tillgänglig

Den här fotbollsplanen är en del i ett nytt hyresavtal för Linköpings hockeyklubb. Corren har redan berättat om att klubben ska få sänkt hyra för Saab arena och att det i den förhandlingen också ingår att kommunen köper konstgräset för 5,2 miljoner kronor.

Konstgräsplanen anlades under 2010 av fotbollsklubben LFC. Den kostade då ungefär 6,5 miljoner kronor och fotbollsklubben lyckades få ett bidrag på ungefär 2 miljoner kronor av Linköpings kommun. LFC har sedan överlåtit gräset till LHC:s bolag Ispalatset.

Samma konstgräs som kommunen en gång gav bidrag till vill kommunen nu alltså betala för igen.

Beslutet är ännu inte fattat av kommunstyrelsen – det beslutet kommer troligen i augusti. Men kommunens högste tjänsteman Peder Brandt har kommit överens med LHC:s klubbdirektör Anders Mäki om hur avtalet ska formuleras.

Varför vill kommunen köpa detta gräs?

– För oss är det viktigt att ha rådighet över marken och vi köper därför tillbaka konstgräsplanen, svarar kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Det som gör svaret obegripligt är att kommunen redan äger marken. Numera ägs den via det kommunägda bolaget Lejonfastigheter men Linköpings kommun köpte området redan 1949.

Lejonfastigheter har sedan i sin tur arrenderat ut marken fram till siste december 2020 – men det avtalet är tecknat med kommunens egen kultur- och fritidsnämnd.

Att kommunen måste köpa sig rådighet över marken är därmed helt enkelt inte sant.

När Kristina Edlund säger att hon vill ha rådighet över marken så handlar om att det ska byggas en ny järnväg. Enligt den senaste tidplanen ska höghastighetsjärnvägen Ostlänken börja byggas vid årsskiftet 2019/2020 och den ska stå klar år 2028.

Byggstarten sker alltså ungefär samtidigt som arrendeavtalet för marken löper ut.

Visserligen var det LFC som betalade större delen av notan för konstgräset, men redan då var båda parter införstådda med att den dag arrendekontraktet löpte ut så skulle allt tillfalla jordägaren – med andra ord Lejonfastigheter.

Enligt arrendekontraktet skulle alltså Kristina Edlund kunna vänta till den siste december 2020 och då få konstgräset helt gratis.

Inte heller värderingen av konstgräset är alldeles lätt att förstå.

– Den är värderad till 5,2 miljoner kronor, svarar Kristina Edlund.

Var finns marknaden där man säljer konstgräs?

– Den är värderad till 5,2 miljoner kronor.

Finns det någon mer än kommunen som vill köpa det här gräset?

– Nej, det är ju kommunen som har gått in och sagt att vi ska köpa planen. Det är ett paket som vi har gjort med LHC, vi vill ha rådighet över marken, marken i sig är viktig för oss när det gäller Ostlänken. Vi förhandlar om hela hyresavtalet med LHC och då ingår den här delen så att vi köper tillbaka marken...

...nej ni köper inte marken, ni köper gräs.

– Ja, vi köper konstgräsplanen.

Men jag förstår inte varför ni vill köpa?

– Det är för att Linköpings kommun ska ha rådighet över marken utifrån att det är strategiskt viktig mark.

Det ser ut som att ni ger ett bidrag på 5,2 miljoner kronor till LHC.

– Det får stå för dig.

Det första politiska beslutet kring planen kommer i kultur- och fritidsnämnden, troligen den 16 juni. Där tillhör Lars Vikinge (C) oppositionen. Han ger ett tydligt svar.

– Det inser ju en barnunge att det här handlar om att hjälpa LHC, säger han.

När han sagt det så klargör han också att han ser det som rimligt att kommunen hjälper sitt lag. Däremot borde man då också tala om det.

– Jo, absolut, det är klart att man öppet borde redovisa hur stödet ser ut, säger han.

Han berättar hur det på senaste mötet skämtades om det som kallas "åtvidabergsupplägget", vilket innebär att en kommun först säljer något billigt till idrottsföreningen för att sedan köpa tillbaka det för ett högre belopp.

Nästa politiska instans som väntas fatta beslut i frågan är kommunstyrelsen. Där dyker det sannolikt upp på dagordningen i augusti. Christian Gustafsson (M) är ledamot och denna mandatperiod i opposition. Efter att han gjort klart att han ännu inte sett hela underlaget så ger han ett principiellt svar.

– Egentligen vet jag för lite om ärendet, men om det nu skulle vara så att man ska ge stöd till LHC så måste man göra det öppet, säger han.

Är det rimligt att kommunen ger stöd till LHC?

– Ja, det tycker jag. Sen måste man diskutera hur stort stödet är och hur mycket som går till ungdomsverksamheten och hur mycket som går till proffsverksamheten. Men det är klart att LHC har ett stort marknadsföringsvärde för Linköpings kommun – det går inte att sticka under stol med.

Som jämförelse kan nämnas att fullmäktige – där Koalition för Linköping (S,MP,L) är i majoritet – vid sitt sista möte före sommaren beslutade att höja maxtaxan i äldreomsorgen.

På så sätt får kommunen in 2,3 miljoner kronor eller ungefär hälften av kostnaden för konstgräset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!