"Konkursen hade gått att undvika"

Flera av Zenterios ägare och långivare uttrycker besvikelse över konkursen. Mjärdevibolaget planerade en börslistning, men kraschade.

Zenterio i Mjärdevi.

Zenterio i Mjärdevi.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2019-08-17 07:00

Zenterio har under flera års tid tagit in investeringar från olika aktörer, och utvecklat ett oberoende operativsystem för interaktiv tv till olika typer av hårdvara (boxar, smart-tv, mobil, surfplatta).

En av de större delägarna är private equity-fonden Scope growth III LP. Enligt ett pressmeddelande från 2014 säkrade Zenterio en långtidsinvestering från Scope, på tio miljoner euro. Bara under hösten 2014 skulle 2,5 miljoner euro placeras i Linköpingsbolaget. Så här säger Monalotte Theorell Christofferson, vd på Scope Capital Advisory AB om konkursen i dag:

– Vi tycker att det är väldigt trist, säger. Vi jobbade hårt för att det skulle gå att rädda bolaget fram till sista dagen. Men vi fick inte ihop finansieringen. Det fanns inga pengar. Vi var en stor ägare, men alla ägare har jobbat för att få finansiering tillsammans. Det var förhandlingar som pågick in i det sista.

Hon hänvisar till att företaget förlorade tyska storkunden Deutsche telekom. En sådan kund ska normalt ge ringar på vattnet.

– Man tappade 75 procent av intäkterna 2018. Men hittade inte nya kunder. Man strukturerade om men inte tillräckligt snabbt. Det är trist för alla ägare och anställda. Jag har inte detaljkunskaper men vi hade förstås velat att det skulle fortsätta.

Hur är det som investerare att se detta hända?

– Det är väldigt mycket pengar. Det här var en affärsrisk med ett teknikbolag. Vi investerar i tillväxtfasen och försöker att diversifiera med olika branscher. Vi såg potential i bolaget. Ett operativsystem för tv, det fanns väldigt mycket spännande.

Vad har hållit er kvar?

– Vi har en flerårig horisont där vi vill att bolagen ska utvecklas och växa.

Har ni några anspråk i konkursboet?

– Det kapital vi har investerat går ju förlorat, men det är klart att man vill rädda det som går att rädda. Det blir konkursförvaltarens uppgift, svarar Monalotte Theorell Christofferson.

Det ingenjörsdrivna utvecklingsarbetet är extremt kostnadskrävande. Zenterio har tagit in investeringar genom åren. Under 2019 planerades för en börsnotering av Zenterio – också ett sätt att ta in likvida medel. Dividend Sweden AB är ett annat företag som satsat pengar på Zenterio. Bolaget köpte aktier så sent som under 2018.

Vad var de som fick er att investera?

– Affärspotentialen och den planerade listningen av aktien, svarar Bo Lindén på Dividend Sweden.

Och hur reagerade ni på konkursen?

– Vi blev mycket förvånade och självklart besvikna.

Vad kunde ha gjorts annorlunda?

– Vår bild är att konkursen hade gått att undvika, om huvudägarna och styrelsen gjort sitt yttersta för att driva verksamheten vidare, säger Bo Lindén. Jag ser en stor potential i branschen och var övertygad att Zenterio har en teknik som marknaden efterfrågar. Vi har en mycket liten ägarandel och har inte varit involverade i bolagets ledning.

Vi har haft kontakt med flera personer med Zenterio-koppling som uttrycker besvikelse över konkursen. Collector bank var en av de stora långivarna, med en fordran hos konkursboet på cirka 30 miljoner kronor. Bolaget uppger att man har gjort en reservering under årets andra kvartal och att man har god kontakt med konkursförvaltaren.

Varför gick ni in med lån till Zenterio?

– Det var ett väl fungerande bolag som hade bra kunder. Men också en stor kund som inte förlängde avtalet, säger Lena Apler, Collectors grundare och styrelseordförande.

Konkursförvaltaren Mikael Kubu uppger via sin handläggare att förhandlingar pågår med köpare av konkursboet. Bouppteckningen blir offentlig den 22 augusti. Vi har sökt Zenterios tidigare ledning för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!