"Konkursen är väldigt, väldigt tråkig"

"Konkursen är väldigt, väldigt tråkig för hela branschen. Flera Mjärdeviföretag har lagt grunden för streamingtjänster till tv-konsumenter."

IT-bolaget Zenterio har begärts i konkurs. Nu återstår om någon vill köpa verksamheten.

IT-bolaget Zenterio har begärts i konkurs. Nu återstår om någon vill köpa verksamheten.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2019-08-08 06:00

Så kommenterar Lena Miranda, vd för Science park Mjärdevi, konkursen på Zenterio. Den slår mot cirka 80 anställda i parken.

– Vi har haft kontakt med Zenterios HR-avdelning och erbjudit våra tjänster. Det är helt tydligt att de som jobbar på Zenterio kan fortsätta att arbeta globalt i andra företag i Mjärdevi. Men det är ändå tråkigt att det har gått till konkurs, säger Lena Miranda.

Företaget utvecklar oberoende operativsystem för interaktiv tv, som kan köras på olika typer av hårdvara (boxar, smart-tv, mobil, surfplatta). Kunderna är bland annat tv-operatörer. Företaget har hårdsatsat på Tyskland, Mexiko och USA. Största kontoret ligger i Linköping. Bolaget har både rönt framgångar och länge dragits med minussiffror.

– Det är en bransch som är i stark förändring. Konsumenternas nya beteende är att använda streamingtjänster. Man har kanske inte någon digitalbox utan väljer att streama Netflix eller något annat i stället, säger Lena Miranda.

Flera företag i länet och i Mjärdevi har varit mycket tidiga med att utveckla digitala tjänster för tv-konsumenter. Inte minst Nokia, Kreatel (Arris) och Motorola.

– De har varit pionjärer på det här området. Här i Mjärdevi har de lagt grunden för de streamingtjänster som finns globalt i dag. Men branschen utvecklas just nu snabbast i USA och det kan vara en orsak till att det är svårt att hänga med härifrån, säger Lena Miranda.

Zenterio och Arris är de två större företagen med fokus på tv i Mjärdevi i dag. Amerikanska Arris, som nyligen blev uppköpt, har ett 100-tal anställda i Linköping. Företaget utvecklar mjukvara till digitala tv-boxar.

– Det som har hänt Zenterio är oerhört tråkigt, säger Henrik Kurelid, platschef på Arris/Commscope i Linköping. Vi har både konkurrerat och samarbetat med dem. De har kämpat i många år. Men jag tror att det här snarare gäller för ett företag än för hela branschen. För oss har det sett annorlunda ut. Vi har en överskådlig, ljus framtid. Vi har fullt fokus på våra beställningar och känner ingen påverkan.

Avdelningen är mer känt som Kreatel i Linköping, en startup på 1990-talet som sedan blivit uppköpt i omgångar av Motorola, Google, Arris och för ett halvår sedan av Commscope – ett Nasdaq-noterat multibolag med verksamhet i 130 länder.

– För oss betyder det en trygghet. Vi har också en vana av att bli uppköpta. Verksamheten i Linköping har fortsatt ungefär som vanligt, säger Henrik Kurelid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!