Vitesföreläggandet blev det andra mot Scan-slakteriet under hösten 2021.
Tvisten om arbetsmiljön har pågått i olika former sedan 2018 och innehållit olika krav från skyddsombud som begärde hjälp från Arbetsmiljöverket när konflikten inte kunde lösas på arbetsplatsen.
– Vi har skador eller tillbud nästan varje vecka. Folk klämmer sig, halkar, ramlar, blir påkörda av maskiner. Ofta skadar de sig så att de måste gå hem och inte kan komma och jobba nästa dag, säger Roger Edblom, skyddsombud och fackligt förtroendevald för fackförbundet Livsmedelsarbetarförbundet.
Roger Edblom begärde i oktober 2020 att Arbetsmiljöverket skulle besluta om föreläggande eller förbud mot Scan, efter att han drivit krav om förbättring av arbetsmiljön på slakteriet men ansåg att han inte fick gehör. Listan omfattade 19 punkter med krav eller frågor, däribland krav på riskanalyser för maskiner och kemikalier och utbildning i hjärt- och lungräddning.
Arbetsmiljöverket avskrev 16 punkter men tog fasta på två: Dels saknade Scan rutiner för första hjälpen-utbildning, dels fanns risk att ledningen inte följde upp brister som avslöjas. Arbetsmiljöverket konstaterar att olyckor kan inträffa på arbetsplatsen och skriver till Scan: ”Ni saknar rutiner för att säkerställa att tillräckligt antal personer har utbildning i första hjälpen.” Verket krävde också att Scan datumsätter handlingsplaner för när brister senast ska vara åtgärdade ”för att inte riskera att åtgärderna aldrig vidtas”.
Charlotta Abrahamsson, kommunikationschef på Scan, svarar på redaktionens frågor via mejl. På frågan varför det gick så långt som till föreläggande med vite för bristande utbildning, svarar Charlotta Abrahamsson:
– Självklart borde inte frågan om HLR-utbildning på vår anläggning i Linköping ha gått så långt som till ett vitesföreläggande – vi har tagit till oss kritiken och vidtagit åtgärder enligt Arbetsmiljöverkets punkter.
Det innebar att Scan slapp betala böterna på 50 000 kronor. Då vi frågar varför man drog på sig böteshot hävdar Charlotta Abrahamsson att Scan haft HLR-utbildad personal men att pandemin pausat utbildningar. Hon skriver att fler utbildningar nu hållits och att företaget följer upp vilka fler utbildningar som behövs. Företaget har också köpt in skyddsutrustning och rekryterat säkerhetsansvariga.
Dokument som vi tagit del av visar att verksamheten på Scan är riskfylld. Några exempel är en händelse i juli 2021 då en medarbetare fick en bit av fingertoppen avskuren i en maskin. I augusti satte en nyinstallerad skärmaskin oväntat igång, ögonblicket efter att en medarbetare dragit ut sina händer från maskinens knivhus.
Skyddsombudet Roger Edblom anser att arbetsmiljöarbete generellt prioriteras för lågt inom Scan.
– Det här är ju branschen slakt och chark, så en nollvision är nog en utopi. Men lagen säger att arbetsgivare ska göra allt man kan för att säkerställa arbetsmiljön och det tycker jag inte att de gör, säger Roger Edblom.
Under 2022 kommer han att driva krav på åtgärder mot stress och för bättre psykosocial arbetsmiljö för Linköpingsslakteriets drygt 600 anställda.
Kommunikationschef Charlotta Abrahamsson beskriver i sitt mejl att Scan under 2022 ska ”öka fokus på riskobservationer”. Företaget ska också utbilda personal i arbetsmiljökultur.