Nu öppnar styckarna köttbutik i centrum

En ny köttbutik öppnar på Nygatan i centrala Linköping. Unikt för butiken är att man ska kunna boka en sittning för att provsmaka köttet – som lagas på plats.

Osman Ceran kommer att fortsätta jobba på Scan Sverige efter att ha öppnat köttbutik i Linköping.

Osman Ceran kommer att fortsätta jobba på Scan Sverige efter att ha öppnat köttbutik i Linköping.

Foto: Albin Wiman

Linköping2024-04-15 08:30

Osman Ceran driver en liknande köttbutik i Norrköping sedan januari förra året och den i Linköping blir hans andra med samma koncept. Lokalen på Nygatan har stått tom länge innan Osman Ceran och hans kompanjon Emra Demircan tog över den i januari. Sedan dess har det pågått renoveringsarbete.

– Vi har slitit i lokalen varje dag, men nu är nästan allt klart. Det är bara kött som saknas, säger Osman Ceran med ett leende när vi kommer på besök.

undefined
Ny köttbutik i Linköping och här ska man kunna sitta vid bordet och provsmaka kött ska lagas på plats.

Ett stort barbord av svart granit och åtta bruna skinnstolar upptar rätt mycket plats i butiken. Det får oss att under en kort stund tro att vi är på en restaurang, och det är inte helt långt ifrån sanningen. Runt det här barbordet ska ett sällskap kunna sitta och provsmaka butikens kött – som kommer att stekas framför dem.

undefined
Osman Ceran och Erma Demircan bakom köttdisken i den nya butik i Linköping som invigs nästa lördag.

Köttdisken ligger på andra sidan butiken. Ett gigantiskt glasfönster delar butiksutrymme från ett kök där köttet kommer att hanteras och förberedas.

– Vi vill att våra kunder ska kunna se hur vi hanterar kött och hur vi efterlever alla hygienregler, säger Osman Ceran.

Han och Emra Demircan planerar att både driva sina köttbutiker i Norrköping och Linköping och att fortsätta arbeta som styckare på Scan i Linköping. Tre av de fyra personer som jobbar i de två köttbutikerna är styckare. Och detta ser de båda som en fördel.

– Vi köper hela djur och vi styckar dem själv. På så sätt kan vi hålla ner priser.

Hur ska ni hinna både med butiken i Linköping och jobbet på Scan?

– Jag jobbar alltid tidigt morgonpass och då hinner man. Men så småningom kommer vi att ha flera anställda, säger Osman Ceran.

undefined
Här står Osman Ceran i sin butik, mellan köttdisken och det stora barbordet där man ska kunna provsmaka kött.

Bara 50–60 meter längre bort från den nya butiken, finns det redan en annan köttbutik. Men det stör inte Osman och Emra. Och de är inte heller jätteoroliga över faktumet att köttkonsumtionen minskade med 1,7 procent förra året jämfört med året innan.

– Vi tittade på butiksmarknaden i Linköping och vi såg att det finns behov av fler köttbutiker som kan fungera som gårdsbutiker. Vi satsar på vårt koncept och på ett samarbete med närproducerande bönder. Vi kommer enbart att ha svenskt kött. Köttbutiken på gatan är inte vår konkurrent, det är vår kollega.

undefined
En gigantisk väggmålning på ett japanskt nötboskap som används för prodution av wagyu-kött. Enligt Osman Ceran är wagyu-köttet efterfrågad på hans köttbutik i Norrköping.

De är särskilt stolta över ett samarbete med en svensk gård som föder upp japanskt nötboskap, och därifrån köper de wagyu-kött.

– Det har blivit eftertraktat av många i hela landet. Det är en riktig hit i vår butik i Norrköping.

Köttbutiken invigs på lördag, 20 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!