– Vi tar avstånd från det här. Jag skulle säga att det här är katastrof för vår samverkan. Vi tycker ju att Bollihop har världens bästa verksamhet och vi har bett om ursäkt på flera olika nivåer, men vi vet inte vad mer vi kan göra än det vi gör just nu, säger en märkbart ledsen Viktoria Wisén, verksamhetsansvarig för den kommunala verksamheten Ung Puls i Linköping.
Det handlar om ett Instagraminlägg från när statsministern var på besök hos Bollihop. Inlägget delades som en "story" på Ung Puls konto i onsdags till drygt 1 500 användare. Över bilden på Magdalena Andersson och en grupp barn står det: "Samarbeta aldrig med Bollihop!!!".
Bollihop, som är ett projekt som arbetar för att inkludera flickor och mammor i idrottsvärlden, upptäckte att de blivit taggade på torsdagen och kontaktade Linköpings kommun.
– När jag fick det här till mig reagerade jag väldigt starkt och blev bestört, säger Elisabeth Carelind, ordförande för KFUM i Linköping.
– Vi uppfattade att det här var en kränkning, dels mot vår verksamhet, men även mot vår förening. Det kan även ses som en kränkning av föreningslivet som sådant.
På fredagsmorgonen märkte Ung Puls att lösenordet på deras konto hade bytts ut, men de återtog kontrollen över kontot vid lunchtid. Det omdiskuterade inlägget uppges ha legat ute i max en timme.
Efter händelsen har Linköpings kommun startat en egen utredning där både säkerhets- och IT-avdelningen är inkopplad. En polisanmälan om det misstänkta intrånget har också gjorts. På sitt Instagramkonto har verksamheten gått ut med en dementi där de beklagar det som har hänt.
Hur ser ni på att det kunde hända?
– Vi har haft en sommarverksamhet med tillfälliga medarbetare och vi håller på att undersöka vilka personer som haft tillgång till inloggning. Men nu har vi dragit åt och infört en rutin för att det inte ska hända igen. Det här är inget som vi på något sätt nonchalerar, vi tar det som hänt på allvar, säger Viktoria Wisén.
Ser du nåt syfte med den misstänkta kapningen?
– Det måste ju vara någon som vill skapa konflikt, annars lägger man väl inte ut nåt sånt här. Det finns ju inte att man skulle hålla på med nåt sånt från ett kommunalt konto.
Efter händelsen har också Bollihop publicerat ett inlägg på sitt Instagramkonto där de redogör för situationen och att de fått till svar från Linköpings kommun att Ung Puls konto skulle ha blivit hackat. "Detta har vi tyvärr svårt att se är en trovärdig förklaring", skriver de i inlägget.
Enligt Elisabeth Carelind bottnar misstänksamheten i att kontot efter det missgynnande inlägget har publicerat flera "vanliga" inlägg.
– Då blir ju jag lite förvånad. Det brukar ju inte gå att komma åt ett hackat konto om någon annan tagit över. Eftersom vi ser så allvarligt på det här så vill vi få det verifierat att det verkligen är handlar om en hackning. Jag är inte kapabel att bedöma var skuldfrågan ligger, det är öppet.
Viktoria Wisén på Ung Puls beklagar att Bollihop har skrivit att de inte tror på att de skulle ha blivit hackade.
– Jag förstår att man är arg och frustrerad och att medborgare också kan reagera över att en kommunal verksamhet skulle göra så här. Vi får se vad utredningen kan komma att visa, sen handlar det om att skapa förtroende igen. Jag hoppas verkligen att det här är något som vi kan gå vidare från.