Lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen trädde i kraft den 1 juli 2020 och gäller till den 30 september i år. För att kontrollera att lagen efterföljs har kommunerna utfört tillsyn där de kontrollerat restauranger, caféer och andra serveringsställen. Det handlar exempelvis om att undvika trängsel, hålla avstånd och begränsa antalet gäster i samma sällskap. Kontrollerna har utförts av miljökontoret i Linköpings kommun.
– Vi har försökt välja ut serveringsställen där vi ser att det är störst risk att trängsel uppstår. Så vi har gjort besök både kvällstid och vid lunchtid, när vi vet att det kan bli anhopningar. Vi har även prioriterat att följa upp klagomål som vi fått in, men nu under våren har det varit väldigt få, säger Malin Hultegård, planeringsledare på miljökontoret i Linköping.
I mars beslutade regeringen att kommuner och regioner i landet skulle få över 80 miljoner kronor för perioden första januari till sista maj 2021. Pengarna fördelades mellan kommunerna utifrån antalet serveringsställen. Linköpings kommun fick strax över 1 miljon kronor och region Östergötland nästan 220 000 kronor. Regionen har genom sin smittskyddsenhet haft en rådgivande funktion åt kommunerna. Miljökontoret i Linköping har under perioden januari till maj 2021 genomfört ett 50-tal tillsynskontroller med anledning av den nya lagen.
– Det har inte kostat kommunen något eftersom vi blivit ersatta av staten. Vi har dels gjort själva tillsynsbesöken, men även tagit fram information och sett till att hålla hemsidan uppdaterad. Vi har ju också lagt en hel del tid på att hålla oss uppdaterade om vad som gäller och samordnat oss med andra myndigheter. Så det är olika typer av administrativ tid för att ge oss möjlighet att genomföra tillsynen, säger Malin Hultegård.
Hur har företagen skött sig?
– Vi tycker att efterföljandet av de här reglerna är hög. Vi la ju ner jättemycket jobb förra året, både på informationsutskick och besök på plats. Så då gjorde vi en kombination mellan information och tillsyn. Det tycker vi har gett resultat i år. Många företagare har gjort det lätt för sig genom att möblera så att det inte blir trängsel. Då blir det lätt för gästerna att göra rätt. Det är några enstaka som inte skött det här under våren. Vår erfarenhet är att det generellt har fungerat bra.