Den 9 juni, om drygt tre veckor, går valet till Europaparlamentet av stapeln. Senast, vid EU-valet 2019, var det över 120 000 Linköpingsbor som var röstberättigade – men bara 59,7 procent tog vara på möjligheten. Då var Linköpings kommuns och valnämndens budget för EU-valet 5,8 miljoner kronor. I år, fem år senare, har budgeten nästan fördubblats – till strax över tio miljoner kronor.
– När det gäller tillgänglighet kan man jämföra det här EU-valet med kommunal-, region- och riksdagsvalet 2022. Vi har ökat tillgängligheten i jämfört med 2019 och det påverkar givetvis kostnaderna. Vi försöker göra vad vi kan för att dra vårt strå till stacken och förhoppningsvis få ett högre valdeltagandet. Det är ett av våra mål, säger valnämndens ordförande Kent Valtersson (S) och fortsätter:
– Sen utgörs det mesta av den höjda budgeten av ett höjt statsbidrag – de har blivit högre än vi först trodde. Sen kostar det ju. Det kostar säkerhet, det kostar kommunikation och det kostar att vi numera har vice ordföringar i alla vallokaler. Det kostar att hålla demokratin i gång, men jag tycker vi får mycket för pengarna.
Vi träffar Kent Valtersson och kommunens valsamordnare Linda Forssén vid resecentrum i Linköping. Här, och vid I-huset i Tornby, satsar valnämnden på två helt nya lokaler för förtidsröstning. Sammanlagt finns det 17 lokaler utspridda över kommunen – och förtidsröstningen börjar den 22 maj. Väl på valdagen finns det 102 vallokaler, lika många på som vid kommunal- och riksdagsvalet.
Totalt sett är det ungefär 1 000 funktionärer som jobbar med valet.
– Vår tanke är att man ska kunna rösta här på resecentrum på väg hem från jobbet – eller om det kanske är en tågförsening mellan klockan 14.00 och 18.00 på kvällen, säger Kent Valtersson och fortsätter:
– Ute på Tornby har vi en barack utanför I-huset. Om man shoppar eller köper en möbel på Ikea ska man kunna slinka in här och göra sin medborgerliga plikt.
Hur ser ni på det låga valdeltagandet i EU-valet?
– Nu är jag förvisso politiker, men valnämndens uppdrag är att ordna valet och ha en så bra tillgänglighet som möjligt. Det handlar om var vi har vallokalerna, hur öppettiderna och hur tillgängligheten inne i lokalen ser ut. Där gör vi så gott vi kan för att underlätta för Linköpingsborna men sen är det de politiska partierna, valkampanjerna och media som gör en stor insats för att få upp valdeltagandet. Jag hoppas att vi får ett högre deltagande i år.
Varför tror ni att valdeltagandet är lågt?
– Jag skulle gissa att det upplevs ligga längre ifrån människors vardag och att man inte identifierar sig med EU och EU-politikerna. Det är jättetråkigt, för många politiska frågor avgörs på EU-nivå.
Säkerheten kring valet har, enligt Kent Valtersson, varit i fokus.
– Här har kommunens olika delar gjort en omfattande säkerhetsanalys där vi har gått igenom alla riskmoment och hur vi i så fall ska agera. Det kan handla om hur vi ska frakta valsedlarna på ett säkert sätt men det handlar också om påverkanskampanjer. Det pågår hela tiden hot mot valet och ifrågasättanden om det är legitimt och korrekt, säger han.
Vad är kommunens stora utmaning här?
– Det är att alla detaljer ska sitta. För att upprätthålla förtroendet och tilliten till valprocessen tror jag det många gånger sitter i detaljerna.