Kommunens halkbekämpning går på högvarv

Det är halt på många platser över hela länet just nu, inte minst på gång- och cykelbanorna i Linköping. Kommunen går på högvarv med halkbekämpningen och på sjukhuset är man redo för halkskadorna.

Kennet Karlsson, samordnare på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, säger att kommunen jobbar dygnet runt mer snöröjningen.

Kennet Karlsson, samordnare på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, säger att kommunen jobbar dygnet runt mer snöröjningen.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2016-01-13 22:00

– Inga halkskador än, säger verksamhetschefen Urban Säfwenberg på akutmottagningen på US.

– Men vi kan nästan se när det plötsligt händer och vi får in många patienter på akuten, säger han.

På akutmottagningen ser man handledsfrakturer bland många äldre. Ruschen med frakturer sker efter några dagar efter att det har blivit halt.

– Jag tror att en del, framförallt äldre, blir oroliga inför halkvarningen de första dagarna. De håller sig hemma och undviker att gå ut. Men sedan efter några dagar blir man tvungen att gå ut och då händer det, och vi får en tillströmning med frakturer, säger Urban Säfwenberg.

På ortopedmottagningen har man inte heller märkt av halkan än. Platsläget på mottagningen är svår, men på avdelningen är man redo inför de kommande dagarna.

– Bara då kommer vi märka av halkskadorna hos framförallt äldre patienter med höft- och handledsskador, säger Peter Nixon, vårdenhetschef på ortopedmottagningen US i Linköping.

Halkbekämpningen i kommunen går på högvarv och plogbilarna jobbar nästan dygnet runt. Kennet Karlsson, samordnare på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, säger att kommunen har varit tidigt ute med att salta och sanda.

– Nu håller vi på att skrapa bort allt modd för att det inte ska frysa fast när köldperioden kommer. Vi jobbar mycket på gång- och cykelbanorna. De är prioriterade, säger han.

När det är temperaturer kring noll och minus sex till sju grader saltar och borstar kommunen vägarna. Vid lägre temperaturer sandas sop- och saltstråket.

– Plogbilarna kallas ut när det är en centimeter snö. Vi har kört ut nästan varje dag, säger Kennet Karlsson.

Det har dock inte varit lätt med snöröjningen i stan och kommunen har stött på många hinder under arbetes gång.

– En del respekterar inte plogbilarna. Bilar som är felparkerade är det största problemet. Men vi har också problem med fastighetsägare som skyfflar snö på kommunens mark, säger Kennet Karlsson.

Fastighetsägarna ansvarar för sin gångbana utefter fastighetsgränsen vad gäller renhållningen med snö och halka.

– Annars riskerar de böter från tillsynsmyndigheten på Miljökontoret, säger Kennet Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!