Polisen oroad: Stallgården har blivit ett "Christiania"

Kommunens akutboende Stallgården i Tannefors har förvandlats till en frizon med droger, vapen och prostitution, beskriver polis och skyddsombud. Här bor personer med aktivt missbruk, många med psykisk ohälsa och kriminellt beteende. Nu larmar polis och personal om oro för att någon ska dö på boendet.

Mattias Jangblad och Kenth Almroth är på Stallgården flera gånger i veckan, ibland flera gånger om dagen. De är kritiska till att så många boende med missbruk och psykisk ohälsa placeras tillsammans.

Mattias Jangblad och Kenth Almroth är på Stallgården flera gånger i veckan, ibland flera gånger om dagen. De är kritiska till att så många boende med missbruk och psykisk ohälsa placeras tillsammans.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2022-12-13 05:00

Det är en grå vintereftermiddag när Corren besöker Stallgården. Mulenheten omsluter loftgångsbarackerna vid Braskens bro. I flera lägenheter är persienner neddragna. Vilka är hemma? Vad gör de? Heidi Aho Mathiesen, en av de anställda på Östgöta Care, vet inte. Från kontorsbaracken har hon bara uppsikt över ett fåtal lägenheter.

Heidi och kollegorna får numera inte gå in till de boende om det inte är nödvändigt. De som bor här är ofta påverkade av narkotika och har besök av okända personer. Personalen ska stanna på kontoret och observera.

– På sista tiden har det varit som spionarbete. Vi försöker se vem som går in till vem, vi kollar registreringsnummer på bilar som kommer hit, vi försöker kartlägga vad som händer. Vi ger observationerna till polisen, säger Heidi Aho Mathiesen.

Polisen lägger stora resurser på Stallgården.

– Vi har beslagtagit yxor och knivar från personer som bor här. Många är aktiva missbrukare med kriminell livsstil och nu har gängkriminella också etablerat kontakter här, säger Kenth Almroth vid polisens ingripandeverksamhet.

Han och kollegan Mattias Jangblad är en av de patruller som rycker ut till Stallgården flera gånger i veckan, ibland flera gånger per dag. De reagerar över att socialt svaga människor med pågående missbruk och dåligt mående trycks ihop i samma boende där de utgör ett hot för varandra och personalen. Omkringboende får tillhörigheter stulna och en otrygg boendemiljö.

– Vad menar kommunen att det här boendet ska vara? Det här är människor som är på samhällets botten utifrån sitt mående och sin status, säger Mattias Jangblad.

– Kommunen behöver ta ett kraftfullt omtag på hela situationen. Det är kränkande mot de här människorna att vi, samhället, bara förvarar dem så här, säger Kenth Almroth.

Ser du en risk att någon skulle kunna dö här?

– Absolut. Jag har personligen hämtat en person här som vi skulle köra till polishuset. I bilen på väg dit fick personen hjärtstopp på grund av överdos. Vi fick styra om till akuten.

Nyligen berättade vi att socialnämnden beslutat att ta över och driva Stallgården själv när avtalet med Ostgota Care går ut 2024. Men kommer det att hjälpa personerna på boendet?

Det är november 2020 när kommunen beslutar om en omflyttning av personer med kombinerat missbruk, psykisk ohälsa och kriminellt beteende. Det är inte lämpligt att de tyngst belastade bor i rummen som socialen hyr vid Linköping Arena, anser man. De ”lättare” personer som då bor i Stallgården flyttas till andra boenden, och personer från arenan flyttas in. Det är nu som Stallgården börjar förvandlas till något som liknar ett Christiania, Köpenhamns ökända fristad för droger och kriminalitet, menar polis och personal.

Östgöta Cares vd Thomas Lönebrink anade genast oråd när klienterna från Arenan började flyttas dit.

– Jag sa på möten med socialens chefer att det här kommer inte att bli bra, säger Thomas Lönebrink, som har trettio års erfarenhet av arbete med missbruksvård.

Idag ger ansvariga inom socialtjänsten Thomas Lönebrink och polisen rätt. Stallgården kan inte fortsätta hysa så många personer med komplex problematik, säger Tina Andersson, chef för avdelningen för vuxna inom socialtjänsten.

– Det är inte bra att så många i den målgruppen bor på samma plats, säger hon.

Hittills har det gått trögt för socialtjänsten att få boende på Stallgården till vård för sitt missbruk och att leva ett annat sorts liv. Nu tänker kommunen göra ett nytt försök. Det ska ske med hjälp av en ny handlingsplan mot hemlöshet, som social- och omsorgsnämnden infört.

– Vi ska försöka motivera personer att ta emot stöd för att komma framåt och förändra sitt liv. Vi har en särskild grupp för det, säger Tina Andersson.

Ni placerade ju personerna på Stallgården för att det var svårt för er att hjälpa dem till annat boende. Vad är det som ska göra att ni lyckas bättre nu?

– Nu håller vi på att identifiera personer som vi kan motivera.

Annika Krutzén (M), politisk ordförande i social- och omsorgsnämnden, menar att det var rätt beslut att flytta in tyngre belastade personer på Stallgården 2020. Men nu är deras situation inte bra.

Poliser vi talar med ifrågasätter boendet och kallar det kränkande att samhällets utsatta ska bo så här. Är Stallgården ett kränkande boende?

– Jag ser problematiken med att så många bor på samma ställe. Men vi jobbar ändå med de här personerna idag, det är inte så att vi inte gör något. Men av samma skäl som polisen anger, så vill vi göra om och ha mindre enheter, säger Annika Krutzén.

Kommunen beslutade att ta över Stallgården i egen regi från 2024 för att lättare kunna driva igenom förändringar, beskriver Krutzén.

Vilka konkreta förbättringar kan man förvänta sig?

– Vi vill ha färre personer på samma ställe. Då tror vi att man lättare kan jobba med motivering och varje persons utveckling.

De mindre boendena som socialnämnden vill ha för personerna från Stallgården finns dock inte än. Några kan åstadkommas genom att andra boenden görs om, andra måste kanske byggas och då är frågan var, uppger Krutzén.

Blir det en förändring på Stallgården under 2023?

– De mindre enheterna måste finnas innan vi kan erbjuda personer på Stallgården att flytta. Vi börjar jobba med aktiviteter enligt handlingsplanen nu, men det är svårt att säga när det kan bli.

undefined
Stallgården ska vara ett akutboende som man flyttar vidare från. Men en del personer blir kvar på boendet i flera år, enligt personalen; det är svårt att motivera dem att ta emot insatser.

Under tiden som invånarna på Stallgården bor kvar får man hoppas att övertäckta brandlarm inte leder till förödelse och död – eftersom nuvarande brandskydd är underkänt av räddningstjänsten.

”Boende på Stallgården är inte tillräckligt skyddade vid händelse av brand” slår räddningstjänsten fast i ett inspektionsprotokoll och kräver ett helt nytt sprinklersystem senast i april 2023, om nuvarande målgrupp bor kvar. Installationen kommer att kosta kommunen drygt en miljon kronor.

Boendet ses som högriskobjekt eftersom invånarna har ett riskbeteende: De täcker över brandlarm i sina lägenheter med påsar, silvertejp eller metallfolie för att kunna röka utan att larmet går. Många missar att larma om brand, vill inte lämna sina lägenheter eller förmår inte hjälpa till att evakuera andra.

Under 2022 har allvarliga incidenter inträffat:

Januari: En kraftig brand utbryter i en lägenhet. Mannen har täckt över brandlarmet med en strumpa. Varken han eller boende i lägenheter intill medverkar till att utrymma.

Juli: Det brinner i en kvinnas lägenhet. När personal kommer in är hon drogpåverkad och måste hjälpas ut.

November: Det brinner hos en kvinna. Heidi Aho Mathiesen bryter mot bestämmelsen att inte ingripa ensam och springer in i lägenheten. Kvinnan är i färd med att injicera narkotika och blir arg över Heidis närvaro. En okänd man finns i lägenheten.

undefined
"Varje gång ett larm drar igång i en lägenhet har man hjärtat i halsgropen", säger Heidi Aho Mathiesen, som också är skyddsombud på Stallgården.

Räddningstjänsten vill gärna att polis finns på plats vid insatser på akutboendet. Men har polisen inte kommit så går brandpersonal ändå in, enligt Mathias Lagerman, skyddsombud vid räddningstjänsten:

– Det är inte bra att vi har en arbetsmiljö där det finns en hotbild. Vi är inte skyddade. Men vi ska tänka att det är räddningstjänst som behövs tills motsatsen är bevisad.

En kort tid före Correns besök har personal bevittnat besök av gängkriminella. De har sett en dyr sportbil anlända, två unga killar kliver ut med kläder och accessoarer som personalen förknippar med en kriminell livsstil, och de försvinner in i en av lägenheterna.

Polisen Kenth Almroth bekräftar att det rört sig om personer i ett kriminellt nätverk:

– Vi vet precis vilka de är. Gängkriminella kommer hit för hot och affärer, någon som är skyldig pengar, eller ska redovisa affärer.

Då Corren besöker Stallgården ser vi hur en man, som enligt personalen inte bor på boendet, anländer på elsparkcykel, ringer på en lägenhetsdörr och blir insläppt. En stund senare kommer en kvinna ut och sätter sig för att röka. Mannen lämnar lägenheten. Det är inte första gången personalen bevittnar samma scen.

– Det förekommer prostitution här, konstaterar Heidi Aho Mathiesen.

undefined
Heidi Aho Mathiesen och hennes kollegor lämnar information till polisen om vad som sker på Stallgården. Mattias Jangblad och Kenth Almroth konstaterar att både vapen, ammunition och droger hittas i lägenheterna.

I september beslutade Heidi Aho Mathiesen, i rollen som skyddsombud, om skyddsstopp på arbetsplatsen. Arbetsmiljöverket kallades in och förbjöd omedelbart ensamarbete av säkerhetsskäl. Sedan dess pågår en tvist mellan Östgöta Care och Linköpings kommun där vd Thomas Lönebrink begär mer pengar. Han menar att kommunens val att placera tyngre missbrukare på Stallgården helt förändrade hans företags förutsättningar, och att kommunen måste betala hans ökade kostnader för dubbel personal.

Politikerna i social- och omsorgsnämnden har ännu inte bestämt om kommunen tänker betala.

Kommunen ska ta över

Socialtjänsten tänker sig att i framtiden arbeta efter "Bostad först" för att hjälpa hemlösa mot eget boende. Man ska också kunna styra dem in i en vårdkedja.

I kommunens dokument framgår att det kräver överenskommelser med hyresvärdar. "Etablering av arbetsmodellen Bostad först kräver tillgång till bostäder och kvalificerat stöd kring individen. Eftersom nämnden inte har i uppdrag att äga eller bygga bostäder kommer ett fördjupat samarbete med fastighetsägare att krävas" står det i dokumentet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!