Grönt ljus för kameraövervakning i fyra områden

Efter åratal av diskussioner är det äntligen beslutat. Kommunen sätter upp övervakningskameror. Inte bara på ställen där man själv bestämmer utan också på platser som kräver särskilda tillstånd.

Övervakningskameror var länge en stridsfråga mellan S och Alliansen. Men nu är det klart. Kommunen kommer att söka tillstånd för att sätta upp kameror på fler platser än de man själva bestämmer om.

Övervakningskameror var länge en stridsfråga mellan S och Alliansen. Men nu är det klart. Kommunen kommer att söka tillstånd för att sätta upp kameror på fler platser än de man själva bestämmer om.

Foto: Tomas Oneberg/TT/Victor Bomgren/Victor Bomgren

Linköping2021-10-19 19:19

Det betyder också att det blir Linköpingsborna som till viss del får ta kostnaden för det som egentligen är statens ansvar, konstaterade kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

Beslutet som fattades innebär att kameraövervakning – också sådan som kommunen måste begära tillstånd för – införs i fyra stadsdelar. City, Skäggetorp, Berga och Ryd.

Kommunstyrelsen var enig i sitt beslut.

Kristina Edlund, Socialdemokraternas gruppledare, påpekade att hennes parti drivit frågan om kameror under hela mandatperioden och tyckte det var olyckligt att man inte kunnat enas i frågan.

– Många kommuner har redan handlingsplaner och kameror i gång, konstaterade hon.

Även om S ställde sig bakom förslaget är partiet inte helt nöjt med omfattningen. De vill lägga ytterligare två områden, Lambohov och Ekholmen, till de övriga fyra som ska få kameraövervakning. 

SD gick på Socialdemokraternas linje. Men partierna fick inget gehör för den invändningen. 

Miljöpartiet är kluvna till frågan om kameraövervakning. Det erkände partiets gruppledare Rebecka Hovenberg. 

– Men med tanke på läget, så ställer vi oss bakom förslaget, sa hon och påpekade att kameror i sig inte förhindrar kriminalitet men kan göra det lättare för polisen att klara upp brott.

Partiet lämnade också en protokollsanteckning där man påpekade vikten av människors integritet måste värnas trots kamerorna.

Som lagstiftningen ser ut i dag kan kommunen utan tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten (före detta Datainspektionen) sätta upp kameror vid busshållplatser, terminaler och kollektivtrafikanläggningar.

– På alla andra platser måste vi ansöka om tillstånd, sa kommundirektör Paul Håkansson.

Av hans redogörelse framgick med önskvärd tydlighet att det inte är alldeles enkelt att få de där tillstånden.

– Det har varit rättsprocesser där man haft synpunkter och det finns domar i högsta förvaltningsdomstolen som visar att förtjusningen över kamerorna inte är så stor, sa han.

Linköping får helt enkelt bereda sig på att arbeta i två spår. Sätta upp kameror där det inte behövs tillstånd samtidigt som man ansöker om att få sätta upp kameror också på andra ställen man bedömer som viktiga.

Omkring en halv miljon kronor, beräknas detta kosta till att börja med. Men det framgår att ytterligare kostnader kommer att tillkomma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!